Godišnjica smrti Lukovca
271

Dino Merlin: Sretan čovjek dragulja nađe tek nekoliko u životu, a Adi je bio jedan od tih

N. C.
Dino Merlin (Foto: D. S./Klix.ba)
Dino Merlin (Foto: D. S./Klix.ba)
Danas se navršava 15 godina otkada je svijet napustio istaknuti bh. umjetnik, muzičar i kompozitor Adi Lukovac. Povodom godišnjice prerane smrti, lika i djela ovog umjetnika prisjetio se legendarni Dino Merlin.

Pionir bh. elektronske muzike za kratko vrijeme ostavio je neizbrisiv trag na modernu muzičku scenu. Tokom svoje karijere Lukovac je radio s mnogim umjetnicima, a posebno se ističe Dino Merlin.

Merlin je s Lukovcem sarađivao 2001. godine, radeći na albumu "Sredinom", kada su nastale pjesme: "Sam" i "Tako prazan".

Opisujući Adijev talenat, Merlin je za Klix.ba kazao da se takav dragulj nađe jednom u životu.

"Kako vrijeme odmiče, sve više cijenim muziku koju smo stvorili u vrijeme rada s Adijem. To je bilo kao kad na dnu mora nađete dragulj koji čuvate sve dok možete, a onda čovjeku bude teško kada taj dragulj izgubi. Sretan čovjek takvih dragulja nađe tek nekoliko u životu, a u mom životu Adi je bio jedan od tih", kazao je.

Muzika Lukovca korištena je i za bh. filmove, kao što je "Put na mjesec" Srđana Vuletića i "Sindrom" redateljice Ines Tanović. Također, bio je autor muzike za predstavu "Tvrđava" Sulejmana Kupusovića.

Najznačajniji autorski projekt Lukovca je muzika za film "Remake", koji je njegov zadnji i najuspješniji umjetnički izraz. Muziku za "Remake" objavio je i kao soundtrack, odnosno zbirku remixa tema iz filma.

Adi Lukovac je rođen 1970. godine u Sarajevu, a prvo muzičko iskustvo je stekao u grupi Bass Line, prvom bh. eksperimentalnom elektronskom bendu. Lukovac je stradao u saobraćajnoj nesreći u Blažuju 18. juna 2006. godine u 36. godini života.