Muzika
0

Dino Merlin i Hari Varešanović snimili spot u režiji Pjera Žalice

Sarajevo-x.com
Dino, Hari, Šukalo, Amar; Foto: Jasmin Fazlagić
Dino, Hari, Šukalo, Amar; Foto: Jasmin Fazlagić
U nedjelju je u sarajevskoj ulici Veliki Ćurčiluk na Baščaršiji upriličeno snimanje spota za novu pjesmu Dine Merlina. Radi se o kompoziciji "Dabogda", koja kao najavni singl prethodi skorašnjem izlasku albuma Dine Merlina Ispočetka.

Ovaj album donijet će nekoliko muzičkih iznenađenja, no i prije njegovog izlaska, veliko zanimanje pobudila je vijest da će se na njemu u jednom od dueta pojaviti i Hari Varešanović.

Po prvi put u istoriji bosanskohercegovačke pop muzike imamo priliku čuti i vidjeti duet Merlin – Varešanović, u kojem su se obojica iskazala u najboljem maniru.

Pjesma "Dabogda" predstavlja Dininu autorsku posvetu specifičnom duhu Sarajeva, uz autoironijski pristup fenomenu života i smrti. Njena melodijska linija ima karakteristike sevdalinke, a stopljena je sa temperamentnim i vrućim ritmom bosanove, stvarajući neodoljivu plesnu matricu nad kojom se ističe satirični tekst.

Time što je Hariju uputio poziv na suradnju u ovoj pjesmi, Dino je iznenadio mnoge, s obzirom na postojanje "fame" o navodnom animozitetu između ove dvojice muzičara. Međutim, po riječima Dine Merlina, njihov konkurentni status u poslu, nikada nije doveo u pitanje međuljudske odnose, a tobožnja "svađa" postojala je samo u mašti javnosti željne skandala. "Harija sam oduvijek cijenio kao pjevača, a jedino što se ispriječilo između njega i mene jest Miljacka, s obzirom da je on s Vratnika, a ja s Bistrika," govori o ovome Merlin.

Hari Varešanović dodaje da je sarajevska publika uvijek voljela raspredati priče o rivalstvu, a jedan od primjera je i mit o animozitetu između dva nogometna kluba – Željezničar i Sarajevo.

Upravo navijači obaju timova u spotu se pojavljuju kao statisti, ali uz njih ćemo vidjeti i mladence, turiste, biznismene, kafandžije, te mnoge druge likove, ujedinjene u veseloj i raspojasanoj plesnoj povorci koja u ritmu prolazi baščaršijskom ulicom.

Redatelj ovog videa Pjer Žalica kaže kako su se on i Merlin od samog početka složili po pitanju osnovne ideje ovog spota, koja je isplivala već na prvo slušanje pjesme. "Prvo što mi je palo na pamet bila je rasplesana ulica", kaže poznati bosanskohercegovački redatelj.

Video će biti završen za desetak dana, tako da premijeru singla "Dabogda" možemo očekivati krajem mjeseca maja.