{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dino, Hari, Halid, Nazif i Tifa za zaštitu autorskog rada

S
24.6.2011. u 08:32
0
40
Dino, Hari, Halid, Nazif i Tifa za zaštitu autorskog rada
0
Dino Merlin, Hari Varešanović, Halid Bešlić, Nazif Gljiva i Mladen Vojičić Tifa samo su neki od autora koji su na sastanku u četvrtak 23. juna obnovili svoje pristupnice u Asocijaciji muzičkih stvaralaca BiH - AMUS.
Ovo udruženje postoji još od 1946. godine pod različitim imenima, ali sa istim ciljem – omogućiti autorima muzike poštivanje prava na njihovo intelektualno vlasništvo. Novi Zakon o autorskom pravu BiH, koji je nedavno stupio na snagu, otvara put autorima da svoja prava ostvare u skladu sa evropskim standardima.

Brojni su muzički umjetnici koji su već članovi ili su najavili svoje pristupanje asocijaciji AMUS, a među njima su kompozitor državne himne BiH Dušan Šestić - trenutni predsjednik udruženja, Brano Jakubović iz grupe Dubioza kolektiv, Adnan i Dino Šaran iz grupa Skroz i Letu štuke, Maya Sar, Enes Zlatar Bure iz grupe Sikter, Armin Šaković, Ibro Mangafić, Nuno Arnautalić, Nedo Babović, Fahrudin Pecikoza, Laka, Dino Muharemović, Vlado Podany i mnogi drugi.

"Mi, autori, imamo obavezu ali i interes da se bh. muzika zaštiti kao što se štiti brend, proizvod ili geografsko porijeklo i u tome očekujemo razumijevanje i podršku kako javnosti tako i nadležnih institucija. BiH ima na desetine aktivnih muzičkih stvaralaca u svim žanrovima koji godišnje objave na stotine muzičkih djela. Ukoliko bi se punopravno poštivala prava na njih, cjelokupno društvo bi od toga imalo koristi", rečeno je na skupu AMUS-ovih članova.

"Provedba Zakona o autorskom i srodnim pravima je jedan od važnih elemenata na putu BiH ka punopravnom članstvu u EU i želimo biti aktivan faktor u tom procesu", istaknuto je.

Sa skupa je poslana poruka svim muzičkim stvaraocima da se priključe udruženju, odnosno da obnove svoje dosadašnje pristupnice.

"Zajedno smo jači i jedino okupljeni pod ovakvom krovnom organizacijom možemo ostvariti onošsto bi nam u svim drugim evropskim državama pripadalo po automatizmu. Zato pozivamo sve kolege da urade ovo što smo i mi, obnove svoje članstvo u AMUS-u i daju svoj doprinos jačanju autorske djelatnosti u BiH i efikasnijem ostvarivanju autorskih prava", izjavio je Dino Merlin.

Autori mogu ostvariti kontakt sa AMUSom putem e-maila [email protected].

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: