Potpisuje tekst i muziku
579

Dino Džihić predstavio singl "Slušaj pjesmu": Ovo je početak mog autorskog stvaralaštva

Dž. L.
Godinama je obilazio cijelu BiH i regiju oduševljavajući publiku svojim, popularno rečeno, "one man show" nastupima, pisao je pjesme za druge, ali sada je došao red i na njega, govori nam Dino Džihić koji je predstavio svoj prvi singl kao solo izvođač.

Na početku razgovora Dino nam priznaje da je pandemija koliko-toliko pogodovala da se posveti autorskom radu i oživi neke davno zaboravljene projekte. Tako je nastala i pjesma neobičnog naziva "Slušaj pjesmu". Ono što ova pjesma krije, pojašnjava nam Džihić, jeste upravo ona čežnja koja se u protekloj godini javljala među ljudima zbog razdvojenosti, izolacije, nemogućnosti putovanja, druženja i socijalizacije uopće.

"Pjesma je nastala u mom kućnom studiju na proljeće 2020. godine, a dovršena u studiju Hayat Productiona te je na ljeto snimljen spot koji daje okvir cijeloj priči. Tekst, muziku, aranžman, kao i sve odsvirane instrumente, otpjevane vokale i dionice u pjesmi sam potpisujem, tako da tu ostavljam svoj pečat, pa kakav god bio. Mix je uradio Arel Češljar, a master poznati svjetski producent Carmen Rizzo iz Los Angelesa koji je radio s imenima kao što su Seal, Coldplay, Dido i sl., dok je za video i fotografiju zadužen Eldar Muhić", kazao nam je Džihić.

Džihić je ranije autorski sarađivao s bendovima, ali priznaje da mu je drago što se sada predstavio autorskom pjesmom kao solo izvođač, kantautor.

"Iako stvaralaštvo nikada nije prestajalo, jer sam pisao i pravio pjesme za druge izvođače, drago mi je da sam i sam došao na red i ovo je sigurno početak perioda novog kontinuiranog autorskog stvaralaštva za mene", kazao nam je Džihić.

U 2020. svirao je manje nego prethodnih godina, ali i dalje sigurno više od drugih muzičara, jer je bilo potražnje za performansom kakav on nudi, a to je njegov "one man show". Kaže nam da je u 2020. imao oko 190 svirki, umjesto oko 300, koliko ih je odsvirao 2018. ili 2019. godine.

Iako je navikao sam praviti show, ipak se raduje saradnji s drugim kolegama muzičarima i umjetnicima. Tako se do sada okušao i kao glumac, tekstopisac, ton majstor, fotograf, nastavnik...

Džihić nam za kraj otkriva da će se uskoro naći u ulozi kamermana i tekstopisca za jedan novi projekt i pjesmu, a njegova nova djela svakako će isplivati.