|

Dhafer Youssef u Sarajevu

Dhafer Youssef u Sarajevu
0
F
FENA
19.10.2006. u 21:01
0
komentara
0

dijeljenja
Dhafer Youssef u Sarajevu
Jedan od gostiju na 10. Jezz Festu biće i Tunižanin Dhafer Youssef.
Muzika Tunižanina Dhafera Youssefa ima korijene u sufijskoj tradiciji, ali je uvijek bila širom otvorena i za muzičke ideje iz ostalih kultura, uključujući i jazz scenu. Svojim poetskim pristupom na udu, tradicionalnom arapskom žičanom instrumentu, te kompleksnim kompozicijama obojenim arapskim ritmovima i duboko afektiranim pjevanjem, Dhafer je izuzetno impresivan glas na muzičkoj sceni već niz godina.

U dosadašnjoj karijeri Dhafer je surađivao sa značajnim imenima jazz scene – Renaudom Garcia-Fonsom, Markusom Stockhausenom, Nguyênom Lêom, Paolom Fresuom, Christianom Muthspielom, Nilsom Petterom Molvaerom.

Nakon izuzetno uspješnih albuma Malak, Electric Sufi i Digital Prophecy, i njegov posljednji projekat Divine Shadows kritika ocjenjuje kao spoj tunižanske vreline i norveške hladnoće: na albumu sarađuje sa norveškim muzičarima, istražujući plodno tlo zapadnjačke i arapske improvizacije.

Dhafer će se na 10. Jazz Festu 2006 predstaviti na dva koncerta: prvi će održati sa svojom grupom 4. novembra na glavnoj sceni Bosanskog kulturnog centra, a dan kasnije na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih nastupit će u duetu sa Bojanom Zulfikarpašićem.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.