Muzika
30

Denis & Denis u novom ruhu: Pjesme presnimljene s kasete starije od 30 godina

Klix.ba
Novi album "Demo tapes" legendarnog hrvatskog electro pop benda Denis & Denis donosi nam stare pjesme iz 1982. i 1983. godine, presnimljene s audio kasete stare više od 30 godina.

Nakon četiri studijska albuma "Čuvaj se!" (1984.), "Ja sam lažljiva" (1985.), "Budi tu" (1988.) i "Restart" (2013.), stiže novi - "Demo Tapes".

Za "Demo Tapes" kažu da nije običan CD, prije bi se moglo reći da se radi o staroj požutjeloj fotografiji, izgubljenom i napokon pronađenom dokumentu koji svjedoči o nastanku i počecima jedne uspješne muzičke priče.

"Ove snimke nemaju, u današnjim okvirima, nikakvu tehničku ili producentsku vrijednost. Ove snimke su pred vama zato da čujete pjesmu, njezino nastajanje i neizbrušen zvuk, a ne tehničke mogućnosti i manipulacije muzičkog producenta. Ove snimke vam žele ispričati jednu toplu priču iz vremena naivnosti, iskrene emocije i potpune predanosti muzici. Ovo su demo snimke temeljem kojih su Denis&Denis dobili svoj prvi diskografski ugovor. Snimljene su u maloj sobi na 4. spratu nebodera u Rijeci, sobi prepunoj ideja, nadarenosti i ljubavi prema muzici. I zato ih nemojte suditi po tehničkoj kvaliteti", poručuju članovi benda Denis&Denis.

Album najavljuje singl "Gluhi telefoni", autora Davora Tolje i Nikke Car. Iako nastale u kućnim uvjetima, na dva kazetofona i s malim mono mikserom, pjesme donose prepoznatljiv zvuk nezaboravnog dvojca.

Zanimljivost ovog albuma je i da su prateće vokale na pjesmama "Doba noćnih kiša" i "Tek je 7 sati" otpjevali Prlja iz LET3 i Edi Kraljić.

Denis&Denis s radom su započeli 1982. godine, kada su se udružili kreativni vođa benda i pjevač Davor Tolja i pjevačica Marina Perazić. Duo je odmah izazvao pažnju medija i publike diljem bivše Jugoslavije prvim studijskim album "Čuvaj se!", kojeg je najavio "Program tvog kompjutera" kao himna 80-tih godina prošlog stoljeća.

S proteklih albuma Denis&Denis pamtimo i hitove kao što su "Soba 23 ", "Voli me još ovu noć", "Ja sam lažljiva"...

Godine 1986. Marina je napustila grupu, a Davor Tolja i Edi Kraljić nastavljaju djelovati kao Denis & Denis. Dvije godine nakon toga objavljuju album "Budi tu". Krajem iste godine bend prestaje djelovati.

Pauza je trajala do 2013.godine, kada Denis & Denis s novom pjevačicom Ruby Montanari Knez izdaju album "Restart" i time oživljavaju priču o Denis & Denis.