Nakon 4 godine
498

Demofest se vratio: Najveći festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi ponovno u Banjoj Luci

D. J.
Foto: Press
Vratio se najveći festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi. Ove godine Demofest opet na tvrđavi Kastel.

Novo izdanje Demofesta održaće se u Banjaluci krajem jula ove godine, a zvaničan datum bit će objavljen nakon što se usvoji kalendar kulturnih i turističkih manifestacija grada, poručeno je na konferenciji za novinare.

Kako je istakao organizator, ponovo ćemo imati priliku da svjedočimo prepoznatljivoj energiji sa tvrđave Kastel koja je krasila ovaj festival, jer Demofest najavljuje tri dana najbolje festivalske žurke ovog ljeta.

Brankica Janković, direktorica festivala rekla je kako joj je drago da je u mogućnosti da nakon kraće pauze najavi još jedan Demofest.

"Radujemo se novom Demofestu i svim izazovima koje njegova organizacija nosi sa sobom te što mogu da kažem da se festival sa kojim je odrastala jedna generacija vraća u Banjaluku. Drago mi je da će nakon četiri godine mnogobrojni demo bendovi dobiti priliku opet da istupe na veliku scenu, a publika da uživa u tri dana odlične muzike. Odluci da se ove godine priredi Demofest doprinijela je i činjenica da agencija Aquarius slavi 30 godina. A kakav bi to bio rođendan bez Demofesta”, rekla je Janković.

Jedan od pokrovitelja festivala je grad Banjaluka čiji je gradonačelnik Draško Stanivuković govorio o tome koliko je zapravo Demofest bitan za jedan grad.

"Banjaluka je pune četiri godine čekala da se vrati Demofest. I napokon ga je dočekala. Ovo je festival koji je naš grad stavio na evropsku mapu muzičkih dešavanja i koji je godinama najbolje promovisao Banjaluku. Lijepo je znati da ćemo i ove godine imati jedan ovakav događaj u našoj Banjaluci", rekao je Stanivuković.

Kao i prethodnih, i ovaj put su pozvani svi neafirmisani bendovi da se prijave na konkurs koji je otvoren do 17. aprila. Demofest se u kontinuitetu održavao od 2008. do 2018. godine. U tom periodu svoje prijave poslalo je preko 3000 mladih bendova. Sastavi kao što su M.O.R.T, ZAA, Seine, Irie FM, ostvarili su respektabilne regionalne karijere. Pored toga, Asian Dub Foundation, Kosheen, The Sisters Of Mercy, Marky Ramone, Dubioza kolektiv, Hladno pivo, samo su neka od imena koja su tokom ljeta dolazila u Banjaluku.

Uz to, punih 11 godina ovo je bio jedinstveni događaj koji je mijenjao puls julskih dana u gradu na Vrbasu, okupljao kreativne alternativce željne velike bine, ali i publiku koja ih je sve ovo vrijeme podržavala.

Pratite nas na zvaničnim Facebook, Instagram i Tik-Tok stranicama, a sve informacije o načinu i uslovima za prijavljivanje demo bendova potražite na našoj stranici www.demofest.ba.