Demo pjesme "Starman" Davida Bowieja na aukciji, vrijednost se procjenjuje na 11.700 eura

Klix.ba
12.3.2019. u 08:42
6
3
Demo pjesme "Starman" Davida Bowieja na aukciji, vrijednost se procjenjuje na 11.700 eura
6
Demo pjesme "Starman" Davida Bowieja na aukciji, vrijednost se procjenjuje na 11.700 eura David Bowie (Foto: EPA)
Demo za koji se vjeruje da je prvi snimak pjesme "Starman" Davida Bowieja prodaje se na aukciji. Demo je nastao 1971. godine, a procjenjuje se da će biti prodat za 11.500 eura.
Na ovom demo snimku može se čuti kako Bowie govori gitaristi Micku Ronsonu da ne prekida snimanje jer pjesma još traje. BBC piše da je Ronson ovaj snimak dao svom prijatelju Kevinu Hutchinsonu koji je, nakon što je poslušao pjesmu, napisao 'Proba Davida Bowieja" i snimak ostavio na tavan.

Na ovom demo snimku nalaze se i pjesme "Moonage Daydream" i "Hang Onto Yourself".

"Kada sam prvi put poslušao ovu pjesmu pomislio sam kako je dobra. Nisam mislio da je fantastična. Kada imate šesnaest godina malo šta vas može impresionirati", rekao je Hutchinson.


Demo je čuvao sve ove godine, a danas misli da je pjesma fenomenalna. Na ovaj demo podsjetila ga je supruga Claire kojoj je ranije pričao kako se družio s Ronsonom.

Demo će se naći na aukciji kuće Omega, a procjenjuje se da će biti prodat za 11.500 eura. Dan Hampson, asistent menadžera aukcijske kuće Omega, rekao je da postoji velika vjerovatnoća da je ovo prvi snimak pjesme "Starman".

"Postoji mnogo mitova o stvaralaštvu Davida Bowieja, a ovaj sirovi materijal pokazuje kako je izgledao kreativni proces jednog genija", rekao je Hampson.

Inače, pjesma "Starman" nalazi se na albumu "Ziggy Stardust" koji je objavljen 1972. godine i koji je Bowieju donio slavu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: