Muzika
778

Deen za Klix.ba: Maid može postati istinska balkanska zvijezda

Piše: A. P.
Deen
Deen
Fuad Backović Deen je od početka showa X Factor Adria bio vjerni gledalac, navijač i komentator. Nakon što je sinoć završeno ovo takmičenje muzičkih talenata, bh. muzičar je za Klix.ba prokomentarisao njegove pozitivne strane, ali i iznio niz kritika na račun organizatora.

"S obzirom da imam iskustvo sličnog formata, jer sam bio član žirija u prvom regionalnom showu takvog tipa 'Story SuperNova Music Talents', ali i gost na 'Operaciji Trijumf', pratio sam X Factor od samog početka te sam taj format zavolio gledajući njegova britanska, italijanska i američka izdanja i radovao sam se što smo konačno dobili pravi show koji ćemo moći sa uživanjem gledati. Međutim, desilo se toliko propusta i grešaka da sam mnogo puta pomislio da to uopšte nije onaj X Factor na kojeg sam navikao i ja i mnogi drugi koji redovno prate već godinama njegova pomenuta izdanja", istakao je Deen.

Regionalni projekt, a svi mentori iz Srbije

Kao prvu nelogičnost Backović navodi "grandioznu najavu regionalnog projekta sa prefiksom Adria" kojim nisu bile obuhvaćene Hrvatska i Slovenija. Također mu se nije dopalo što su sva četiri mentora iz Srbije.

"Šta se desilo sa BiH, Crnom Gorom, Makedonijom?! Zar te države nemaju barem po dvije velike regionalne zvijezde ili producente koji bi vrlo lagano mogli biti mentori ili su već u startu odbacili tu 'regionalnu' opciju?", pita se bh. pjevač.

Za period audicija i predstavljanja kandidata, koji prethodno biva snimljen i izmontiran, Deen kaže da je protekao dobro, ali su, prema njegovom mišljenju, problemi počeli s emisijama uživo.

"Onog trenutka kad su počele live emisije bilo je kristalno jasno da je to daleko od X Factora na kojeg smo navikli mi koji ga pratimo već godinama. Iz emisije u emisiju nizale su se kardinalne tehničke greške. Bilo je tu preskakanja matrice, lošeg monitoringa ili potpuno isključenih mikrofona, ekstremno loše produkcije vokala, nepripremljenosti voditelja...", navodi Deen.

Izostao je spektakl

On podsjeća na organizaciju Eurosonga u Srbiji, kada nije bilo nikakvih propusta, i pita se šta se sada desilo.

Nisu izostale ni njegove kritike scenskih nastupa i stylinga samih takmičara, a posebne zamjerke Deen ima na specijalne goste showa, za koje kaže da su te nastupe doživjeli kao "jednu u nizu gaža koje redovno odrađuju", pa se nisu potrudili da osmisle scenski nastup, niti dovedu pratnju.

"Pitam se da li je iko gledao nastupe naših svjetski poznatih kolega na tom istom X Factoru", istakao je Deen, koji vjeruje da osim dobrih vokala, koje smo upoznali u toku trajanja X Factor Adria, publika pored malih ekrana, kao ni ona u dvorani, nije vidjela ništa više.

"Finale je trebalo da pršti od energije i glamura, scenografije i čuda, trebala je, kažu, nastupiti i Kelly Rowland, koju su najavljivali, ali smo umjesto nje dobili nastup nekog benda iz Berlina, koji je kao neka atrakcija tamo! Pa nismo baš u medijskoj blokadi. Ja sam bio u Berlinu nekoliko puta i poznajem tamošnju klupsku scenu, ali za taj bend nikad nisam čuo. Zar nisu mogli ugostiti jednu Ninu Badrić, Dinu Merlina, Dubioza kolektiv, Aleksandru Kovač, Laku, Vladu Georgieva, Aleksandru Radović, Severinu, Gibonnija, Zdravka Čolić, Gorana Bregovića, Josipu Lisac...?", pita naš sagovornik i kao primjere kako sve to treba da izgleda navodi nastup Mishe B na britanskom X Factoru, Melanie Amaro, pobjednica prvog američkog X Factora, kao i gostovanja Lady Gage i Jennifer Lopez.

Daniel zasluženo pobijedio, Maid impresionirao

Pobjednik takmičenja, Makedonac Daniel Kajmakoski, prema Deenovom mišljenju zasluženo je odnio titulu najboljeg, a to se, kaže, moglo i predvidjeti.

"Daniel je zaista odličan vokal i siguran sam da ga čeka dobra regionalna karijera, ali samo ako on sam to bude forsirao i kao bude na sebi konstantno radio", uvjeren je Backović.

Dodao je da mu nije jasno kako je Tamara došla do duela u superfinalu, odnosno kako je imala više glasova od Doktora, te izrazio sumnju u sistem glasanja.

"Naprosto je nevjerovatno da je baš Tamara došla do duela superfinala pored jedne Aleksandre Brković i Ilme Karahmet, ako su već htjeli jednu djevojku u superfinalu. To je zaista misterija", kazao je Deen.

On je bio za pobjedu Maida Hećimovića iz Orašja, o kojem ima samo riječi hvale.

"Mene lično sinoć je najviše impresionirala izvedba Maida Hećimovića, posebno prve pjesme. Ubijeđen sam da je upravo on najbolji materijal za istinsku balkansku zvijezdu i nadam se da će to i postati. Ja mu to od srca želim. Samo da sve ne završi kao svojevremeno 'Operacija Trijumf'...", kazao je na kraju razgovora Fuad Backović Deen.