U humanitarne svrhe
124

David Gilmour prodao 127 gitara iz svoje kolekcije za više od 20 miliona dolara

Dž. L.
David Gilmour (Foto: EPA-EFE)
David Gilmour (Foto: EPA-EFE)
David Gilmour, gitarista i pjevač Pink Floyda prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za više od 21 milion dolara na dobrotvornoj aukciji u New Yorku upriličenoj za borbu protiv klimatskih promjena.

Aukcija je trajala osam sati i imala je ponuđače iz 66 zemalja širom svijeta, podaci su britanske aukcijske kuće Christies koja je vodila prodaju.

Gilmour je dan prije aukcije otkrio kako će sav novac od prodaje biti usmjeren za sprečavanje klimatskih promjena, odnosno za svjetsku organizaciju Client Eearth.

Foto: Christies
Foto: Christies

"The Black Strat", Fender Stratocaster iz 1969. godine kojeg je Gilmour koristio za snimanje albuma "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here" i "The Wall", prodat je za nevjerovatnih 3,9 miliona dolara, što je novi svjetski rekord za jednu gitaru prodatu na aukciji.

Foto: Christies
Foto: Christies

Njegove druge dvije gitare također su premašile milionske iznos. Stratocaster iz 1954. godine sa zlatnim dijelovima i serijskim brojem 0001 prodan je za 1,8 miliona dolara, a Martin D-35 iz 1969. godine s kojim je Gilmour stvorio najviše pjesama, prodat je za više od jednog miliona dolara. Još jedan dvanaestožičani Martin D-12 28 koji je korišten na pjesmama "Wish You Were Here" i "Hey You" prodat je za 531 hiljadu dolara.

Gilmourov crveni Strat iz 1984. godine koji je važio za njegovu glavnu gitaru između 1988. i 2005. godine, prodat je za 615.000 dolara.

Foto: Christies
Foto: Christies

Na aukciji je također postavljen novi rekord za cijenu Gibson Les Paul modela iz 1955. godine na kojem je Gilmour svirao solo za "Another Brick in the Wall, Part 2.". Ovaj model prodat je za 447.000 dolara.

"Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim će se čovječanstvo ikada suočiti i za nekoliko godina učinci globalnog zatopljenja bit će nepovratni. Nadam se da će prodaja ovih gitara pomoći ClientEarth-u u njihovoj namjeri da iskoriste zakon i dovedu do stvarnih promjena. Potreban nam je civilizirani svijet za sve naše unuke u kojem se na ovim gitarama mogu svirati i pjevati pjesme", rekao je Gilmour.