Muzika
0

David Bowie u užem izboru za nagradu Mercury

Klix.ba
Rock ikona David Bowie vratio se u središte medijske pažnje kada se našao u užem izboru za nagradu Mercury, jednu od britanskih najprestižnijih muzičkih nagrada.

Imena dobitnika nagrade za najbolji britanski ili irski album bilo kojeg žanra, objavljen od početka godine do jula, bit će saopćena na ceremoniji u Londonu, 30. oktobra.

Na listi su se našli i nekadašnji pobjednici Arctic Monkeys, folk pjevači Jake Bugg i Laura Marling te art-rockeri Foals.

Pobjednici, koje će odabrati nezavisni žiri, pridružit će se ekskluzivnom klubu nekadašnjih dobitnika poput Portishead, Pulp i Franza Ferdinanda.

Bowie je zavladao top listama u martu ove godine, sa svojim novim albumom "The Next Day", kojim je iznenadio muzički svijet nakon muzičke pauze duge čitavu deceniju.

Bowieja i Arctic Monkeys britanski kladioničari smatraju najvećim favoritima.

Organizatori dodjele Mercury nagrade tvrde da se radi o najvećoj evropskoj nagradi za umjetnostu, u smislu uticaja i medijske pokrivenosti. Pobjeda i sam ulazak u uži izbor obično značajno povećaju prodaju albuma. Nagrada je poznata po eklektičnom rasponu stilova, ali obično naginje ka indie i rock zvuku.

"Lista nominovanih je kulminacija fascinantne godine za britansku i irsku muziku. Nemamo Adele i njene imitatore, te se radi o nekoj vrsti otvorenog polja", rekao je Simon Frith, predsjednik žirija.

Lista nominovanih za Mercury nagradu:

Arctic Monkeys - "AM" David Bowie - "The Next Day" Disclosure - "Settle" Foals - "Holy Fire" Jake Bugg - "Jake Bugg" James Blake - "Overgrown" Jon Hopkins - "Immunity"

Laura Marling - "Once I Was An Eagle" Laura Mvula - "Sing to the Moon" Rudimental - "Home" Savages - "Silence Yourself" Villagers - "Awayland"