Muzika
0

David Bowie u borbi za očuvanje autorskih prava

Sarajevo-x.com
Popularni britanski muzičar David Bowie je porekao navode da je dao dozvolu za korištenje pjesme za scenski show inspirisan filmom “The Man Who Fell To Earth” iz 1976. godine.

Njegova izjava je reakcija na napise časopsia Sun u kojima stoji da je ovaj umjetnik sarađivao sa danskim koreografom Peterom Schaufussom. Predstavnici Bowiejeve muzičke kompanije RZO Music su izjavili da apsolutno ne postoji ovlaštenje za predloženi plesni show.

Schaufuss je za BBC rekao da je stekao neophodnu dozvolu za korištenje Bowiejeve muzike u Danskoj.

“Sve smo uradili po propisima”, rekao je, dodavši da bi show trebao imati svoju premijeru 26. septembra ove godine.

Koreograf se nada da će moći u svojo produkciji iskoristiti 15 pjesama Davida Bowieja, uključujući pjesme “Let`s Dance”, “Space Oddity”, “Life on Mars” i “Starman”.

Ne postoje planovi za izvođenje mjuzikla izvan Danske. Koreograf je priznao je da će se ime mjuzikla promijeniti, jer prava na korištenje imena “The Man Who Fell To Earth” nisu osigurana na vrijeme.

Bowie je odbacio navode, rekavši da apsoultno nije istina da je odobrio prava za korištenje pjesama za potrebe mjuzikla.

“Ja nemam pojma ko je, ustvari, Peter Schaufuss”, stoji u postu na njegovoj web stranici.

Utemeljen na naučnofantastičnom djelu autora Waltera Tevisa, “The Man Who Fell To Earth” je priča o vanzemaljcu koji je došao na Zemlju došao u potrazi za vodom, kako bi spasio neplodnu planet. U filmskoj verziji Nicolasa Roega, Bowie se pojavljuje u ulozi Thomasa Jeromea Newtona, humanoidnog vanzemaljca.

Reklama ove produkcije neovlašteno koristi ime i lik Davida Bowieja, navode glasnogovornici popularnog muzičara.

“Ukoliko bude potrebno, poduzet ćemo potrebne mjere kako bismo zaustavili ovu neovlaštenu upotrebu”, navodi se u saopštenju glasnogovornika.