Muzika
26

David Bowie nije želio sahranu, legendarni pjevač tajno kremiran u New Yorku

Klix.ba
I dok fanovi širom svijeta očekuju vijesti o njegovoj sahrani, britanski mediji saznaju kako je David Bowie tajno kremiran ubrzo nakon smrti, bez prisustva porodice i prijatelja. Legendarni je pjevač navodno porodici kazao kako ne želi zvaničnu sahranu, te kako želi "otići bez mnogo frke".

Bowie, koji se posljednjih godinu i po dana borio s rakom jetre, insistirao na tzv. direktnom kremiranju, tj. procesu bez ikakve formalne ceremonije. Cijena ove vrste kremiranja je između 700 i 900 dolara. Ostaci se najčešće vraćaju porodici umrloga, osim ako je to drugačije naznačeno.

Izvor u New Yorku je rekao za Mirror:

"Nema javne, ni privatne komemoracije. Nema ničega."

Bowie je prije smrti članove svoje porodice zamolio da mu ne organizuju nikakvu javnu komemoraciju. Rekao je kako želi da ga se sjećaju po dobrome i muzici koju je napravio.

Pjevačev producent Tony Visconti kazao je kako je upravo album "Black Star" njegov dar fanovima.

"Želio je samo otići mirno, bez ikakve frke i velikog showa. Ovo je tako u njegovom stilu. Njegov pozdrav fanovima je zapravo album koji im je ostavio. Napravio je 'Black Star' za sve nas - to je bio njegov oproštajni dar. Uvijek je radio ono što je želio. Njegova smrt nije ništa drugačija od njegovog života - umjetničko djelo", rekao je Visconti.