|

Darko Rundek: Nikad nisam bio skandalozan niti sam se priklanjao kiču i šundu

Darko Rundek: Nikad nisam bio skandalozan niti sam se priklanjao kiču i šundu
53
E. Sk.
8.8.2019. u 19:14
11
komentara
53

dijeljenja
Legendarnog muzičara Darka Rundeka, nekadašnjeg frontmena kultne grupe Haustor, telefonskim pozivom zatekli smo u Stocu, gdje je boravio povodom nastupa Rundek kvarteta na Festivalu kulture Slovo Gorčina.
Popularni hrvatski muzičar za naš portal je govorio o novoj pjesmi "Reci ne" koju je objavio prije nekoliko dana, ali i četiri decenije dugoj karijeri u kojoj nema mrlje. Upravo to je činjenica na koju je, kaže nam, najviše ponosan.

"Nikad nisam bio skandalozan, nisam objavljivao ništa loše i uvijek sam bio pristojan. To je možda ono na šta sam ponosan. S druge strane, lako je ostati svoj i dosljedan sebi, zašto bi se čovjek priklonio kiču i šundu, niko te na to ne sili", kategoričan je Rundek.

Prošle godine u februaru Rundek Cargo Trio održao je odličan koncert u punom Domu mladih. Uskoro će sarajevska publika ponovo, kaže nam, moći uživati u njihovoj muzici.

"To je bio lijep koncert. Istina, uvijek imamo divnu komunikaciju s bh. publikom. Zbog toga planiramo najesen ponovo doći u Sarajevo, mislim da je vrijeme", priznaje Rundek.

Inače, ovaj muzičar je posljednjih dana u fokusu javnosti upravo zbog pjesme "Reci ne" kojom je podržao Greenpeaceovu kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu te je pozvao građane da potpišu peticiju i pridruže se onima koji se protive upotrebi jednokratnih vrećica.

Peticiju je potpisalo više od 50.000 građana.

"Plastika za jednokratnu upotrebu je globalni problem, a aktivisti nastoje raširiti svijest o njenoj štetnosti i tako smanjiti njenu upotrebu. Čini mi se da je krajnje vrijeme da se izađe nakraj s ovom problematikom. Ideja mi je zapravo pala na pamet kad sam od Greenpeaca dobio poziv da učestvujem u finansijskoj podršci ovoj kampanji. Tada sam shvatio da bih mogao spojiti ugodno s korisnim i snimiti novu pjesmu koja će govoriti upravo o tome, da je to ipak efikasniji način", kaže Rundek.

Tokom jedne od posjeta našoj zemlji, ovom muzičaru posebno se urezao u pamćenje prizor koji je zatekao za vrijeme poplava u BiH.

"One godine kada su bile poplave u BiH vidio sam da je mnogo vrećica visilo na drveću i to je bilo užasno. Vrećice su bile posvuda. Ljudi su neodgovorni prema prirodi, ali i prema sebi", smatra Rundek.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...