Muzika
66

Darko Rundek: Možda za koju godinu postanem poljoprivrednik

Piše: Lejla Čolak
Darko Rundek i njegov Rundek Cargo Trio trenutno su u Bosni i Hercegovini, gdje planiraju održati koncertnu turneju u okviru koje će nastupiti u Mostaru, Sarajevu, Travniku i Zenici.

Sa Darkom Rundekom smo se našli u bašti Historijskog muzeja u Sarajevu, gdje smo porazgovarali o novim koncertnim aktivnostima, jugonostalgiji, muzici nekad i sad, kao i planovima za ubuduće.

Pozirajući ispred kipa Josipa Broza Tita sa članicom tria Isabel, Darko Rundek za sebe kaže kako nije jugonostalgičar, ali smatra da je Jugoslavija bila vrlo zanimljiva zemlja.

"I vjerovatno je sve nekako bilo konstruktivnije složeno nego u ovim državicama koje su nastale od nje. Imala je taj neki projekt socijalizma u kojem si imao sve te moguće devijacije, ali je u principu to bio jedan prilično zdrav projekat. S te strane smatram da je šteta, ali ne u smislu jugonostalgije, jednostavno je tako moralo biti", pojašnjava Rundek.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

A šta je sa muzikom danas i u kolikoj se mjeri promijenila u odnosu na taj period?

"Čini mi se da je lokalna muzika trenutno, u odnosu na veliku količinu dostupne muzike koju možemo naći na internetu, izgubila na svojoj važnosti. Mada, možda je to samo pogrešan dojam, jer ljudima možda ipak treba da neko iz njihove okoline propjeva ono što zajedno žive. Ta potreba uvijek postoji", govori Rundek i dodaje kako ovo možda i nije najslavniji period za stvaraoce.

"Danas imamo puno talentovanih bendova koji pjevaju na engleskom jeziku, vjerovatno u nadi da će postati svjetski bendovi i to je jedan novi element koji dolazi sa masovnošću dostupne muzike i prisutnosti svjetskog show bussinesa. Ima perioda kad imamo manje bendova i lokalnih stvaraoca, te kad ljudima malo manje polazi za rukom da budu dobri u onome što rade, ali bez obzira na to, mislim da to nekako ciklički dolazi i da nije izgubljeno", pojašnjava.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Darko Rundek je svoju muzičku karijeru počeo ranih osamdesetih godina u bendu Haustor. Nakon trideset godina iza sebe i dalje ima armiju vjernih poklonika, kako onih koji su odrastali na njegovoj muzici, tako i novih, mladih generacija koje tek imaju priliku otkriti njegovu muziku.

Ipak, bez obzira na to da li radi solo ili u bendu kao što je primjerice Rundek Cargo Trio, u kojem je već niz godina, ostao je prepoznatljiv i autentičan, ni trideset godina nakon muzičkih početaka ne gubeći ništa od svoje autentičnosti.

"Nema tu neke tajne, autentičnost je nešto što svi imamo, pitanje je samo koliko ćemo joj posvetiti pažnje", kaže Rundek.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Na upit o tome šta je do danas ostala njegova najveća inspiracija. ono što ga pokreće i što mu ne da mira, odgovara:

"Ima nešto u tim trenucima kad uz gitaru sjednem kod kuće, kad slušam kako te žice odjekuju, ima nečeg tajanstvenog i privlačnog u tome, nečeg što me začara. A opet, u susretu s publikom, to je ta neka situacija u kojoj se zajedno nešto osjeća, sluša, miče, prenosi, dijeli s publikom... ima tog nečeg tajanstvenog u muzici što te digne, nadahne, fizički otvori, ponese. To je nešto što me iznova privlači i inspiriše", odgovara Darko Rundek.

A da li je muzika nešto što što će raditi do kraja života?

"Nikad se ne zna. Ovaj čas je ono što me najviše zanima kada je rad u pitanju. Možda za koju godinu postanem poljoprivrednik", našalio se Darko Rundek.

Koncerti će biti održani na specijalnim lokacijama za ljetno vrijeme, gdje će trio imati priliku na najbolji mogući način publici predstaviti nove radove. To je krov Doma mladih u Sarajevu, dvorište Abraševića u Mostaru, stara Trvđava u Travniku, te pozorište u Zenici.

"To će biti koncerti na otvorenom, ali opet nekako intimni i prijateljski", kaže Rundek.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Bh. turneja Rundek Cargo Trija počinje 14. augusta u bašti mostarskog OKC Abrašević, nakon toga slijedi Sarajevo i koncert na krovu Doma mladih koji će biti održan 19. augusta. Rundek Cargo Trio će na tvrđavi Stari grad u Travniku nastupiti 25. septembra, a u Zenici noć kasnije, čime će biti otvorena 66. koncertna sezona u Bosanskom narodnom pozorištu.

Kupovinom ulaznica za koncerte učestvujete u uspješnom nastavku rada projekta 'Muzička soba' za djecu bez roditeljskog staranja u Domu Bjelave, koji uprkos trogodišnjem radu i odličnim rezultatima nema institucionalnu podršku. Nakon što se pokriju produkcijski troškovi, sav prihod bit će usmjeren projektu 'Muzička soba'.

Više o nastupima i kupovini ulaznica čitajte ovdje.