Pjevačica izvorne muzike
827

Danica Krstić: Sevdah nema granice, ruši sve jezičke i kulturne barijere

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Bh. sevdah bend Divanhana je ove sedmice objavio novu autorsku pjesmu naziva "Voće rodilo". U pjesmi su prvi put sarađivali sa srbijanskom pjevačicom izvorne muzike Danicom Krstić. Spojio ih je Radio Beograd.

Naime, Danica je gostovala u emisiji kod čuvene radijske novinarke Katarine Epštajn koja je u program uključila grupu Divanhana. Tada su dogovorili Danicino gostovanje na njihovom koncertu, a nakon toga ostvarili i veliko prijateljstvo.

"Od samog našeg početka smišljali smo kako da zajedno uradimo nešto što će biti kvalitetno i što će naša publika voljeti. Kao proizvod našeg druženja dogodila se pjesma 'Voće rodilo'. Ono što je obilježilo cijeli kreativni proces nastanka pjesme jeste puno pozitivne energije i ljubavi, zato se nadamo da ćete je voljeti baš kao i mi", rekla je Danica Krstić.

Prvi nastup sa šest godina

Ova studentica treće godine Etnomuzikologije na Muzičkoj akademiji u Beogradu svoju pjevačku karijeru započela je sa svega šest godina, a prvi javni nastup imala je prije 18 godina u dvorani "Šumadija" s poznatom izvođačicom tradicionalne muzike Biljom Krstić. Tada se predstavila pjesmom "Puče puška".

"Tradicionalna muzika, naslijeđe, folklor, sve su to stvari koje me prate od malih nogu. Moji roditelji su igrali folklor i tu ljubav su prenijeli na mene. Kao mala sam dosta pjevala i ljudi su primijetili moj talent dok izvodim tradicionalne pjesme. Ja sam željela da čujem još, da saznam kako su te pjesme nastale, ko ih je pjevao, pa se moje istraživanje i bavljenje tradicionalnom muzikom dogodilo baš tako, spontano i prirodno", objasnila je.

Izvorna muzika veliko je blago svakog naroda. Danica kaže kako nikada ne pokušava strancima objasniti srbijansku tradicionalnu muziku, već im jednostavno otpjeva neku izvornu pjesmu.

"Svaka od naših pjesama ima svoju priču, svoj zvuk i svoju emociju. Teško ih je razdvojiti. Ako bih se ja morala predstaviti jednom pjesmom, onda bi to svakako bila moja pjesma, po kojoj moj prvi album nosi ime 'Pod gorom se šetalo devojče'", kazala je.

Dodala je i da na sevdah nije imuna te da joj je najdraža bosanska pjesma "A što ćemo ljubav kriti".

"Prijatelji znaju koliko me je teško natjerati da pjevam ovu pjesmu kada nisam na sceni. Osjećam njenu emociju i uvijek me dira. Sve sevdalinke gađaju pravo u srce, bude najrazličitije emocije kod ljudi, od radosti do tuge, atmosfera koja se stvara dok ih izvodite nema granice i ruši sve jezičke i kulturne barijere", kazala je Danica.

Sreću čine male stvari

Osim što sjajno interpretira izvornu muziku, Danica dobro pjeva i modernu muziku. Prije četiri godine objavila je pjesmu "Suze za kraj" koja je oduševila sve ljubitelje pop muzike.

"Interesantno je da 'Suze za kraj' ne pjevam često, ali se jasno sjećam trenutka kada je otpjevana u studiju. Etno muzika je moj prvi i jedini izbor. Voljela bih da se moja karijera razvija u tom pravcu", bila je iskrena Danica.

Ova studentica Etnomuzikologije kaže da su joj pored muzike najbitniji porodica, prijatelji i publika, a sretnom je čine male stvari.

"Sretnom me čini život. Trenutak koji znači da smo živi i spremni da uživamo u svemu što nam je po prirodi dato, a na šta ponekad zaboravljamo. Sretna sam zbog uspjeha mojih prijatelja, zbog uspješnog koncerta, zbog lijepe poruke koja mi stigne na nekoj od društvenih mreža. Učim da me raduju male stvari, a da na sve veliko što mi se dešava gledam kao na nešto što je prirodno i zasluženo", rekla je na kraju našeg razgovora Danica Krstić.

Početkom godine Danica je najavila novi album, no zbog kompliciranosti samog procesa kaže da će rad na albumu potrajati onoliko koliko joj vremena bude potrebno da finalni proizvod bude takav da svi mogu stati iza njega, no da bi ga voljela objaviti ove godine.