Muzika
1

Dani Klein: Sarajevo je poseban grad, sličan je knjizi iz historije

Piše: N. Jamaković
Pjevačica grupe Vaya Con Dios, Dani Klein, stigla je danas sa ostatkom svoga benda u Sarajevo gdje će sutra u dvorani Zetra, sa početkom u 21 sat održati koncert.
Dani Klein (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dani Klein (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

U druženju sa novinarima Dani je istakla kako se ne sjeća detalja koncerta koji je ova grupa imala u našem glavnom gradu 2010. godine, ali se itekako sjeća grada za koji je kazala da je tako poseban.

"Bila sam u Sarajevu jednom prije toga koncerta 2010., čijih se detalja ne sjećam jer je bilo tako puno nastupa nakon toga. Međutim, sjećam se ovoga grada koji je poput knjige iz historije, u njemu možete vidjeti različite utjecaje kulture, odnosno sagledavati prošlost, a tu je i prekrasni prirodni ambijent. Bila sam također i u Mostaru, koji je također lijep na svoj način", rekla je Dani.

Vrijeme za povlačenje

Budući da je ovo posljednja, oproštajna turneja grupe nakon koje je Dani najavila svoje povlačenje iz muzike, upitali smo je šta će raditi nakon toga. "Nemam još nikakvu ideju o tome, vidjet ću kada ovo sve završi", rekla je Dani za Klix.ba.

Iako još uvijek odlično izgleda uprkos tome što će za koji mjesec napuniti 61 godinu, Dani smatra da je pravo vrijeme za povlačenje.

"Mislim da je došlo vrijeme za to. Tokom karijere nisam imala priliku za normalan život, a sada jednostavno želim normalno živjeti, poželjela sam spavati u vlastitom krevetu. Mogu reći da sam zadovoljna karijerom koju sam ostvarila, posebno jer je trajala tako dugo. Međutim, moj je život važniji od karijere", kazala je.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Bend Vaya Con Dios bio je na vrhuncu slave krajem '80-ih i početkom '90-ih godina prošlog stoljeća, te smo upitali Dani o tim vremenima. "Bilo je to nevjerovatno iskustvo, prvenstveno zato što sam ja iz Brisela i nikada nisam mogla ni slutiti da će grupa ostvariti takvu popularnost, jer je tako nešto lakše očekivati ako ste Amerikanka ili Britanka. Ipak, ta popularnost je bila super iznenađenje i bilo je prekrasno biti dio toga. U početku je, naravno, bilo teško i bilo je trenutaka kada sam bila toliko obeshrabrena i željela dići ruke od svega, ali srećom to se nije desilo", kazala je pjevačica.

Najpopularnije pjesme u Zetri

Ipak, početkom '90-ih godina prošlog stoljeća došli su i teški trenuci, jer su se Dani i Dirk Schoufs, sa kojim je osnovala bend, razišli, a nedugo poslije Dirk je umro od AIDS-a, kao ovisnik o heroinu. Dani je nastavila svirati sa drugim muzičarima, ali se 1996. godine povukla zbog previše stresa.

"Nakon toga sam se posvetila školi, završila sam srednju školu tako što sam položila neke završne ispite, jer zbog karijere to nisam ranije stigla, a onda upisala i fakultet. Također, dosta sam putovala tih godina, a onda se grupa ponovo vratila 2004. godine", prisjeća se Dani.

Na pitanje šta može obećati publici uoči sutrašnjeg koncerta, kazala je: "Svirat ćemo naše najpopularnije pjesme, a tu sam došla sa dobrim muzičarima. Nas deset na sceni će imati zadatak da napravimo dobru zabavu sutra uvečer".