Moskva
0

Danas generalne probe pred prvo polufinale "Eurosonga"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U ponedjeljak, poslije sinoćnjeg svečanog otvaranja, u sportskom centru "Olimpiyski" u glavnom gradu Rusije bit će održane generalne probe učesnika pred sutrašnje prvo polufinale takmičenja za ovogodišnju najbolju pjesmu 54. Eurovizije.

Prvi polufinalisti takmičenja su iz Crne Gore, Češke, Belgije, Bjelorusije, Švedske, Armenije, Andore, Švicarske, Turske, Izraela, Bugarske, Islanda, Makedonije, Rumunije, Finske, Portugala, Malte i Bosne i Hercegovine.

U drugom polufinalu, koje će biti održano 14. maja učestvovat će predstavnici Srbije, Hrvatske, Latvije, Poljske, Norveške, Kipra, Slovačke, Danske, Slovenije, Mađarske, Azerbejdžana, Grčke, Litvanije, Moldavije, Albanije, Ukrajine, Estonije i Holandije.

Iz svakog od polufinala u finale ulazi po 10 učesnika. Rusija, čiji je predstavnik Dima Bilan pobjedio prošle godine u Beogradu, kao i Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Španija, automatski su učesnici finalnog takmičenja, koje će biti održano 16. maja.

U Centralnoj izložbenoj sali "Manjež" u Moskvi u nedjelju navečer je svečano označen početak Eurosonga 2009., na kome su učestvovali raniji pobjednici takmičenja, izveštavaju ruske novinske agencije.

Početak takmičenja označio je gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov, poželivši gledaocima da uživaju u najmoćnijem prazniku pjesme u svijetu, "prazniku mira i ljubavi".

Predsjednik Organizacionog komiteta, vicepremijer Rusije Aleksandar Žukov je dodao da će ovo takmičenje još jednom potvrditi da ne postoje granice i da su "zajednički kultura, ljubav i vrijednosti".

Voditelji polufinala i generalnih proba bit će čuvena ruska manekenka Natalija Vođanova i TV voditelj Andrej Malahov, a finalnog takmičenja pjevačica Alsu i televizijski voditelj i zabavljač Ivan Urgant.

Rusija je prvi put domaćin izbora za najbolju pjesmu Evrope i ove godine na takmičenju 42 zemlje predstavljat će je pjevačica Anastasija Prihodko s pjesmom "Mamo", autora Konstantina Meladžea.