|

Damir Urban & 4 u Coloseum Clubu

Damir Urban & 4 u Coloseum Clubu
0
S
Sarajevo-x.com
21.12.2009. u 19:20
3
komentara
0

dijeljenja
Damir Urban & 4 u Coloseum Clubu
Dugogodišnji i sarajevskoj publici veoma drag gost - rock pjevač, tekstopisac i gitarista Damir Urban i njegova četvorka 26. decembra 2009. godine u Coloseum Clubu obećava vrhunsku koncertnu atmosferu i sjajne pjesme koje nemaju rok trajanja.
Osim starih hitova, koje njegova publika već dobro zna, ovaj vrsni rock pjevač će izvoditi i pjesme sa posljednjeg albuma, koji nosi naziv Hello.

Ulaz 5 KM, rezervacija mjesta u Areni uz konzumaciju hrane i/ili pića 30 KM.

Pošaljite sms sa tekstom DAMIR na broj 091 31 17 04 i osvojite vip mjesto u Areni, slobodan ulaz ili promo poklon.

Damir Urban je rođen 19.09.1968., a muzikom se bavi od djetinjstva. 1984. osniva grupu La bellona gdje svira bas gitaru, te piše tekstove i muziku. S grupom bilježi i svoje prve javne nastupe, ali nažalost iz tog perioda jedini zvučni zapisi ostaju tek loše demo snimke.

Nekoliko godina kasnije, tokom 1986., nastaje grupa Laufer, u kojoj je Urban autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal. Bend sudjeluje na svim važnijim gitarijadama, te nakon brojnih nastupa u zemlji i inozemstvu izlazi na nekoliko kompilacijskih albuma.

Prvi samostalni album ”The best off” Laufer objavljuje tek 1993. za slovenskog izdavača Corona records. Na albumu se nalaze tadašnji mega hitovi ”Budi moja voda”, ”Svijet za nas”, ”Lopov Jack” i druge.

Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer prestaje s radom, a Urban uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom 4, radi na solo albumu ”Otrovna kiša”. Godine 1996. izlazi album ”Otrovna kiša” u izdanju Izabela Records , na kojem se nalaze hitovi ”Astronaut”, ”Nebo” i ”Robot

Za Croatia Records 1998. objavljuje album ”Žena-dijete” .Pored materijalnih nagrada, vodeći muzički kritičari proglasili su njegov album jednim od deset najboljih albuma desetljeća, a neki su se usudili reći da je to pravo remek djelo hrvatske muzike uopće.

Nakon nekoliko godina izdavačke pauze, Urban najavljuje treći solo album. Urban se također bavio glumom (u filmu ”Mondo Bobo” Gorana Rušinovića glumi ulogu jednog od glavnih negativaca) i muzikom za pozorišne predstave ”Rock ’n’ roll” (1998.) i ballet noir ”Torsija” (2004.) Emila Matešića (snimljen je spot za pjesmu ”16 miles” iz predstave).

Posljednji albuma Damira Urbana i njegove četvorke nosi naziv Hello, i izašao je u petom mjesecu ove godine. Na njemu se nalazi jedanaest pjesama. Interesantno je da je za vizuelni identitet albuma zadužen jedan od najboljih grafičkih dizajnera, Mirko Ilić.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...