23. januara
0

Damir Urban & 4 u Coloseum Club

Sarajevo-x.com
U petak, 23. januara 2009. u Coloseum Clubu u Sarajevu, sa početkom u 22 sata, održat će se koncert Damira Urbana & 4.

Svoj prvi javni nastup Damir Urban imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak s grupom "La bellona" koju je osnovao 1984. godine. U bendu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i muziku. Tokom 1986. godine nastaje grupa "Laufer" u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal. Prvi album "Laufera" "The best of...", s hitovima "Moja voda", "Svijet za nas", "Lopov Jack" izlazi 1993. u izdanju slovenske diskografske kuće "Corona records".

U naredne dvije godine izlaze dva nova albuma "Laufera": "Pustinje" (1994.) i "EP" (1995.) u izdanju kuće "Croatia Records". Zbog autorskih nesuglasica grupa "Laufer" ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, "Otrovna kiša" u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom 4. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, "Žena dijete", za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne muzike. Međutim, nagradu za najbolji album alternativne muzike je odbio primiti smatrajući da album "Žena dijete" pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu.

Damir je sigurno jedna od najvećih zvijezda regionalne rock scene, a sarajevski koncert u Coloseum klubu događaj kojem svakako treba prisustvovati.