Pobjednik Dore 2020.
41

Damir Kedžo predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu u Nizozemskoj

Dž. L.
Pobjedom na Dori sa pjesmom "Divlji vjetre" Damir Kedžo predstavljat će Hrvatsku na 65. Eurosongu koji će se održati u maju u holandskom Rotterdamu.

"Mama, pobijedio sam na Dori", uzviknuo je presretni Kedžo u suzama nakon rezultata glasanja žirija i publike.

Autor pjesme Ante Pecotić napisao je ovu pjesmu prije gotovo sedam godina. Zašto je tako dugo držao pjesmu u ladici ispričao je nedavno za Jutarnji list, prije nego se znalo da će upravo ovo biti pobjednička pjesma.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

"Čekao sam da se poklope zvijezde. 'Divlji vjetre' jaka je, moćna balada, koja zahtijeva suverenog vokalista koji će ovu baladu znati donijeti na sceni. Bio sam u svakom trenu svjestan jakosti 'Divljeg vjetra', pa sam radije strpljivo čekao pravu priliku nego da takvu pjesmu zbog brzine bacim u vjetar" kazao je Pecotić za Jutarnji, koji je kao svog najvećeg konkurenta ocijenio Indiru Levak.

Levak je izvela pjesmu "You Will Never Break My Heart" koja kombinira hrvatske i engleske stihove. U ovoj pjesmi hrvatska zvijezda hrabro je iskoketirala sa istočnjačkim melosom.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kedžo je na Dori 2020 imao isti broj bodova kao i Mia Negovetić, ali je pobijedio zahvaljujući većem broju gledatelja. Poznati hrvatski pjevač baladu "Divlji vjetre" izveo je u stiliziranom crnom odijelu, uz pet moćnih ženskih pratećih vokala.

Još neki od izvođača koji su učestvovali na ovogodišnjoj Dori su Lorena Bućan, Marin Jurić Čivro, Jure Brkljača, Nikola Marjanović, Aklea Neon, Đana Smajo, Alen Vitasović u duetu sa Božidarkom Marijom Čerinom, Zdenka ovačiček i mnogi drugi.

Inače, izbor za najbolju pjesmu Evrope ove godine održava se 65. put po redu, i to u Holandiji zahvaljujući Duncanu Laurenceu, koji je prošle godine pobijedio s pjesmom "Arcade". Bit će ovo peti put u historiji da se Eurovizija održava u Holandiji.