Damir Imamović u Beogradu počinje promociju "Svrzine kuće"

S
Sarajevo-x.com
24.12.2011. u 08:00
0
5
Damir Imamović u Beogradu počinje promociju "Svrzine kuće"
0
Damir Imamović u Beogradu počinje promociju "Svrzine kuće" Damir Imamović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Velika sala Doma omladine Beograda ove subote u 20 sati ugostit će sjajnog izvođača sevdalinki Damira Imamovića. Bit će to prva koncertna promocija novog solo CD-a "Svrzina kuća".
Srbijanski mediji ovaj Damirov koncert nazivaju velikim kulturnim događajem od regionalnog značaja, a njegov drugi solo album još jednim umjetničkim podvigom na putu kreiranja svijeta "novog sevdaha".

Unuk legende sevdaha Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića novi album je snimio na četiri koncerta održana u toku dva dana proteklog ljeta u inspirativnoj atmosferi Svrzine kuće. Na albumu se nalazi 13 pjesama, među kojima su "Snijeg pade na behar na voće", "Ima l' jada k'o kad akšam pada", "Žute dunje" i "Put putuje Latif-aga".

Imamović je dosad pet puta napunio salu Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, a svirao je i širom regiona, Evrope, pa i u SAD-u.

Uporedo sa izvođenjem sevdalinki prošle godine pokrenuo je i takozvanu putujuću laboratoriju sevdaha nazvanu SevdahLab, u okviru koje nastoji naučiti više o sevdalinci, njenoj historiji, formi i načinu izvođenja, te starim sevdalijama. Dosadašnje sesije održao je u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Chicagu, Amsterdamu i drugim gradovima.Podsjetimo da je organizacija Biser International Damira Imamovića proglasila muškarcem 2010. godine, istakavši da on reinterpretira sevdah ispisujući novu stranicu historije ove muzike.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: