{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Damir Imamović u Beogradu počinje promociju "Svrzine kuće"

S
24.12.2011. u 08:00
0
5
Damir Imamović u Beogradu počinje promociju "Svrzine kuće"
0
Damir Imamović u Beogradu počinje promociju "Svrzine kuće"
Damir Imamović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Velika sala Doma omladine Beograda ove subote u 20 sati ugostit će sjajnog izvođača sevdalinki Damira Imamovića. Bit će to prva koncertna promocija novog solo CD-a "Svrzina kuća".
Srbijanski mediji ovaj Damirov koncert nazivaju velikim kulturnim događajem od regionalnog značaja, a njegov drugi solo album još jednim umjetničkim podvigom na putu kreiranja svijeta "novog sevdaha".

Unuk legende sevdaha Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića novi album je snimio na četiri koncerta održana u toku dva dana proteklog ljeta u inspirativnoj atmosferi Svrzine kuće. Na albumu se nalazi 13 pjesama, među kojima su "Snijeg pade na behar na voće", "Ima l' jada k'o kad akšam pada", "Žute dunje" i "Put putuje Latif-aga".

Imamović je dosad pet puta napunio salu Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, a svirao je i širom regiona, Evrope, pa i u SAD-u.

Uporedo sa izvođenjem sevdalinki prošle godine pokrenuo je i takozvanu putujuću laboratoriju sevdaha nazvanu SevdahLab, u okviru koje nastoji naučiti više o sevdalinci, njenoj historiji, formi i načinu izvođenja, te starim sevdalijama. Dosadašnje sesije održao je u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Chicagu, Amsterdamu i drugim gradovima.Podsjetimo da je organizacija Biser International Damira Imamovića proglasila muškarcem 2010. godine, istakavši da on reinterpretira sevdah ispisujući novu stranicu historije ove muzike.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: