Utjecaj muzike na kulturu
46

Damir Imamović održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

I. S.
Foto: FPN
Foto: FPN
Bh. interpretator sevdalinke Damir Imamović održao je predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u okviru predmeta Međunarodni kulturni odnosi i sociologija kulture, koji vodi profesorica Sarina Bakić.
Njegovo predavanje donijelo je jedinstvenu perspektivu o utjecaju muzike na kulturne odnose između naroda. Imamović je istakao kako sevdalinka može biti sredstvo za izražavanje i dijeljenje osjećaja, ali i da nosi duboku kulturnu i historijsku vrijednost za Bosnu i Hercegovinu, navedeno je na Facebook stranici spomenutog fakulteta.

Tokom predavanja, studenti i studentice prve godine Međunarodnih odnosa i diplomatije i druge godine Odsjeka sociologije su postavljali pitanja i razgovarali s Imamovićem o njegovom umjetničkom iskustvu, percepciji kulturnih razlika i ulozi umjetnosti u promovisanju mira i razumijevanja među ljudima.

S FPN-a su poručili da ih je ovo predavanje podsjetilo da je muzika moćan alat koji može prevazići jezičke, kulturne i političke barijere.

Podsjećamo, Imamovića je 2021. britanski magazin Songlines proglasio najboljim umjetnikom Evrope. Muzičar je istaknuo da mu je to velika čast.

"Također se želim zahvaliti svom bendu, koji čine violinistica Ivana Đurić, kontrabasista Greg Cohen i majstor kemenčea Derya Türkan, producentima Joe Boydu i Andrei Goertler, producentskoj kući Wrasse Records, svojoj porodici, a naročito ocu, kojem posvećujem ovu nagradu", kazao je.