Muzika
17

Damir Avdić 13.05. nastupa u sarajevskom rock jazz klubu Underground

Klix.ba
Sarajevska publika će imati priliku 13.05. vidjeti i čuti Damira Avdića u poznatom sarajevskom rock jazz klubu Underground, kako i on sam ističe mjestu gdje se definitivno najbolje osjeća kada nastupa u Sarajevu.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac ili Bosanski psiho, (1964) je underground muzičar i umjetnik iz Tuzle. Dugi niz godina je svirao u hardkor-punk bendu Rupa u zidu, a sada nastupa samostalno (električna gitara i glas). 2004. godine je izdao album "…od trnja i žaoka" za etiketu "Slušaj najglasnije!" iz Zagreba sa 12 pjesama od kojih su neke: Brate, Diplomac, Lucifer, Abdulah... Iako pjesme, prema mišljenju mnogih, zvuče oporo i teško, Damir sam kaže da su ljubavne. Na omotu CD-a je prekrižena slika Che Gevare, a Damir o tome govori: "Ovo je album za odrasle. Ne mislim na godine, naravno. Već na one koji su svjesni da je Che Guevara danas samo brand kao Diesel, Puma, Hilfiger. Barikade danas kroji Armani. Zato su svi na njima. Nema tu ni k**** od revolucije."

Avdić je još i autor romana "Na krvi ćuprija", koji je tematski povezan sa muzičkim izdanjem, i bavi se "urbanim frustracijama" prosječnog BiH mladića.

Ulaz u Underground je otvoren od 21.30, a sama svirka i Damirov prepoznatljiv performans će se desiti iza 22.30h. Ulaz na koncert je 8.00 KM, a dio sredstava će biti doniran za izgradnju roditeljske kuće u Sarajevu, mjesta u kojem će boraviti roditelji djece oboljele od raka tokom njihovog liječenja na pedijatrijskoj i drugim klinikama KCUS, a rad i aktivnosti udruženja za liječenje djece oboljele od raka u F BiH smo i do sada podržavali.