O novoj pjesmi
100

Dalal Midhat: "Never Give Up" treba ljudima dati snagu da ne odustanu i da se bore za svoje snove

Piše: El. B.
Dalal Midhat, bosanskohercegovačka pop pjevačica koja nas je prošle godine predstavlja na Eurosongu, objavila je prvi singl na engleskom jeziku "Never Give Up" koji je posvećen podizanju svijesti o doniranju organa i potrebi izmjene Zakona o transplantaciji u našoj zemlji.

"Situacija je loša. Bez obzira na donorske kartice, kada je kod osobe proglašena moždana smrt, iako je ona željela biti donor, porodica se u većini slučajeva ne odluči donirati organe. To je najčešća pojava. Veoma je bitan zakon o pretpostavljenom donoru, što znači da donor može biti bilo ko. Danas u BiH donor može biti samo neko iz uže porodice. Borimo se da se donese zakon na nivou cijele BiH jer je to jedino rješenje", rekla je Dalal u razgovoru za Klix.ba.

Kaže da ova pjesma treba ljudima dati snagu da nikada ne odustanu, da nastave sanjati i boriti se za svoje snove.

"Da vjeruju kako poslije svake kiše dolazi sunce i da pozitivnim mislima možemo promijeniti svijet. Da jednom sitnicom, poput osmijeha, ljudima možemo uljepšati dan. Nemojte misliti da ne možete učiniti ništa kao pojedinac, jer dovoljno je da zamahnete krilima i pokrenete uragan", rekla je.

Skrenuti pažnju na bitne stvari

Naglašava kako je dužnost javnih ličnosti da svojim projektima skreću pažnju i bave se humanitarnim i filantropskim radom.

"Sve dok ne dignemo glas i ne krenemo od sebe, ne može se ništa desiti. Ja već duže vrijeme skrećem pažnju na inzulinsku rezistenciju i još neke dijagnoze koje nažalost imam pa kada vam se u godinu dana javi nekoliko stotina ljudi koji su zbog te priče dobili pravu dijagnozu i sada se osjećaju odlično, na putu ka ozdravljenju - onda znate da je to vaša misija", rekla je.

"Never Give Up" napisali su njemački autori Jason Anousheh, Torsten Abrolat i, nekadašnji producent Backstreet Boysa i ‘N Synca Toni Cottura. Do saradnje je došlo preko izdavačke kuće Tempo production, a odlična uvertira u ovaj projekt je bilo predstavljanje na Eurosongu jer su lik i djelo Dalal Midhat postali prepoznatljivi u svim zemljama koje ga prate.

"Pjesma je izvorno napisana na engleskom jeziku, a ja sam oduvijek slušala stranu muziku i nadala se da ću jednog dana moći napraviti nešto što će imati puno veći odjek. Dovoljno je reći da je pjesma objavljena u 256 zemalja, da su najjači evrovizijski portali iz Meksika, Brazila, Danske, Velike Britanije, Irske i Turske objavili ovu priču, a uz moje ime i video naravno stoje ime i zastava naše države. Spot je najgledaniji u BiH, Njemačkoj, SAD-u, Austriji i Hrvatskoj. To su podaci koje imamo za samo 24 sata", rekla je.

Dobre muzike još uvijek ima

Komentirajući današnju muzičku scenu Dalal ističe da je dobre muzike uvijek bilo i da će je uvijek biti, kako u svijetu, tako i u BiH.

"Dobre muzike ima ako je želite čuti. Istina je da su instant zvijezde i instant muzika trenutno in, ali ako žudite za stvaranjem muzike samo zato što želite biti slavni, pjesme će vam kratko trajati, kao i vaša karijera", rekla je.

Na kraju razgovora prisjetila se i svojih početaka koje je napravila s Aidom Jašarević u grupi Erato koja je postajala deset godina i svojevremeno bila brend.

"S Eratom smo svojile sve moguće nagrade u BiH, neke i u regiji, izdale dva albuma, obišle sve gradove u BiH, nastupale u Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Švedskoj, Danskoj, u Egiptu i predstavljale BiH na Eurovideo Grand Prix 2006. godine - takmičenju videospotova. To je bilo vrijeme odličnih saradnji, festivala, takmičenja, velike konkurencije i divnih druženja. S grupom sam postigla mnogo, ali je došlo vrijeme da se rastanemo, odrastemo i pronađemo sebe. Ponosna sam na svaki korak koji sam napravila u grupi, a i nakon nje", rekla je Dalal.