Kultura na ulice
134

Dado Topić publiku počastio svojim bezvremenskim hitovima na koncertu u Sarajevu

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Dado Topić večeras je održao koncert na pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu.

Hrvatski tekstopisac, gitarist i rock pjevač počastio je sarajevsku publiku svojim bezvremenskim hitovima. Koncert je organiziran u sklopu specijalnog programa "Kultura na ulice" kojeg sprovodi Narodno pozorište u Sarajevu.

Sarajevska publika je i ovu julsku večer mogla uživati u taktovima omiljenih pjesam. Topićeve pjesme vratile su starije generacije u vrijeme njihove mladosti, a mladi poštovaoci lika i djela ovog svestranog muzičara mogli su uživo čuti kako to zvuči kada Dado izvodi pjesme poput "Iznad planeta".

Topić se muzikom počeo baviti u srednjoj školi, kao član sastava "Đavolji eliksiri", gdje je pjevao i svirao bas. Svirao je u grupi "Lavine" i "Dinamiti". Godine 1969. postaje član sastava "Korni grupe".

Popularnost stiče sa zagrebačkom grupom "Time", koju osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. S grupama "Time" i “Pop selekcijom“ nastupao je po Berlinu, gdje su dobili nagradu za pjesmu "Berlin" na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu.

Topić je snimio dupli solistički koncert "Neosedlani" 1979. godine. U pjesmi "Hej Jugoslaveni" iskoristio je stihove Exuperyja, Jure Kaštelana i Alekse Šantića. Album "Šaputanje na jastuku" objavio je 1980. godine. Godine 1984. "Negdje izvan planeta – Princeza", a "Bolji život" 1986. godine. "Call it Love" objavljuje 1993. godine. Sarađivao je s grupom "Smak" na njihovom albumu "Zašto ne volim sneg" iz 1981. godine.

"Kultura na ulice 2023!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.