Koncert u čast legendama
1

FOTO+VIDEO / Dado Topić: Indexi su bili bolji od Beatlesa, oni su priča o životu i trajanju

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: N. G./Klix.ba
Fadil Redžić, Ismet Nuno Arnautalić, Dado Topić, Tomislav Kašljević i Dario Popović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prije 50 godina nekoliko sarajevskih dječaka koji su tek upisali fakultet odlučili su osnovati svoj bend. Opčinjeni studentskim životom nazvali su ga Indexi i nisu mogli ni sanjati da će jednoga dana postati jedna od najznačajnijih pop-rock grupa na ovim prostorima. Mnogi od tih dječaka danas nisu među nama, ali njihovi prijatelji i zaljubljenici u njihovu muziku organizuju im u čast koncert "Indexi: 50 godina".
Koncertni spektakl "Indexi: 50 godina" bit će održan 23. novembra u Dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu, a dan kasnije i u Splitu.

U čast najdugovječnijoj i jednoj od najznačajnijih grupa na ovim prostorima na koncertu će se okupiti najpoznatiji regionalni muzičari i nekadašnji članovi Indexa.

"Prošlo je 50 godina od našeg okupljanja. Nismo mogli ni sanjati da će Indexi postati tako moćan bend. Bili smo studenti koji su još tragali za onim čime se žele baviti. Osnovali smo bend i predložio sam da se zovemo Indexi, jer smo te godine, 1962., svi bili upisali fakultet. Tada to ime nije dobro zvučalo, ali danas su Indexi brend", kazao je Ismet Nuno Arnautalić kompozitor, muzičar i osnivača benda.



Na koncertu u Sarajevu će zapjevati i hrvatski umjetnik Dado Topić.

"Tvrdim da su Indexi bolji od Beatlesa. Oni su počeli svirajući autorske pjesme i tako se proslavili, dok su Beatlesi, koji su počeli svirati iste godine, karijeru počeli izvedbom obrade pjesme "Besame mucho", kazao je Topić istaknuvši da bi Ministarstvo kulture i sporta FBiH trebalo više pažnje posvetiti manifestaciji kao što je koncert u čast legendarnoj grupi Indexi.



"Indexi su priča o životu i trajanju, to je priča koja će se pričati i narednih 50, 100 i više godina", istakao je Topić.

Tomislav Kašljević od 2007. godine organizuje koncerte pod nazivom "Indexi i prijatelji", u čast preminulim članovima Indexa Davorinu Popoviću, Bodi Kovačeviću, Đorđu Kisiću i drugim članovima koji više nisu među nama.



"Ideju da na ovaj način odajemo počast Indexima dobio sam od velikog prijatelja Tarika Filipovića. Odgojen sam u lijepim vremenima u divnom gradu u kojem sam odrstao uz Indexe. Ovi koncerti su moj doprinos njima, ovom gradu i cijeloj državi. Koncert će, kao i cijela karijera Indexa, biti lijep i decentan i vjerujem da će svi uživati", istakao je producent Kašljević.

Pjevač Davorin Popović, kao i nekoliko njegovih kolega, više nisu među nama, ali njihove pjesme i danas žive. Mlade generacije slušaju tu muziku i odrastaju uz vječite hitove.

Uz pjesme svog oca odrasta i Dario Popović.



"Volio bih da sam od oca naslijedio glas, pa da i ja pjevam na koncertu. Drago mi je što se njegovi prijatelji okupljaju, jer sve su to veliki muzičari i zvijezde", kazao je Dario.



Na koncert u Sarajevo dolaze Fadil Redžić, koji je doputovao iz SAD-a, Kornelije Kovač, Ismet Nuno Arnautalić, Neno Jurin, Muris Varajić, a u čast Indexima zapjevat će Dado Topić, Tony Cetinski, Arsen Dedić, Hari Varešanović, Maya Sar, Kaliopi, Amira Medunjanin, Tifa, Željko Bebek, Massimo, Boris Novković, Željka Katavić, Branko Đurić i brojni drugi popularni muzičari.

Karte za koncert se mogu kupiti na prodajnom mjestu na Skenderiji, u BKC-u, u poslovnicama Centrotransa, u Ferhadiji u Sarajevu te preko portala kupikartu.ba. Karte koštaju 10 i 15 KM.