Muzika
0

Cubismo pomovira album u Domu mladih 27. oktobra

FENA
Grupa "Cubismo" će u okviru koncertne promocije aktuelnog albuma "Autobus Calypso" 27. oktobra prvi puta gostovati u sarajevskom Domu mladih.

Prošle godine "Cubismo" je obilježio deset godina postojanja objavljivanjem prvog DVD-a koji je dobio prestižnu hrvatsku muzičku nagradu "Porin", kao najbolji muzički video program. Do sada je "Cubismo" za svojih šest objavljenih albuma, dobio ukupno dvadeset "Porina", što ga čini najnagrađivanijim bendom u istoriji te nagrade.

"Cubismo" je 11-očlani sastav čiji se muzički izraz temelji na afro-kubanskoj muzici uz primjese drugih elemenata kao što su jazz, blues itd. Iako je na svoj način specifičan, može se smjestiti u okvire onoga što se u svijetu naziva "latin jazz and salsa".

Sastav je osnovan početkom 1996. godine okupljanjem istaknutih hrvatskih muzičara koji su svirali u gotovo svim značajnijim hrvatskim bendovima od jazza do popa i rocka. Sastav je objavio četiri samostalna CD-a koja su izuzetno dobro prihvaćena kod publike i kritike. Na drugom ("Viva la Habana") se nalaze i svjetski poznata imena te glazbe kao što su Yolanda Duke (Tito Puente orchestra), Carlos Soto, Nelson Hernandez, George Makinto (Myriam Makeba band leader), te hrvatska pjevačka diva Josipa Lisac.

U proljeće 2000., Cubismo se vraća korijenima snimivši "Motivo Cubano" na Kubi u Egrem studiju, Havana. Gosti njihovog albuma ponovo su bila najveća imena s Kube: Juan de Marcos González, Teresa García Caturla, Manuel 'Puntillita' Licea, Amadito Valdés (Afro Cuban All Stars, Buena Vista Social Club).

Također su promovirali svoju muziku na tri koncerta u Santiago de Cubi i Havani.

"Motivo Cubano" je izbacio veliki hit benda, obradu Gibonnijeve pjesme "Tempera" i osvojio sedam "Porina" 2001 godine. Album je distribuiran diljem svijeta temeljem ekskluzivnog ugovora s Universalom.

U jesen 2002. bend je objavio četvrti album "Junglesalsa", na kojem kombinira cubanu, world music i klupsku muziku.

Krajem 2003. pojavljuje se i kompilacija Amigos", zbirka brojnih dueta sa svjetskim i domaćim zvijezdama.

"Autobus Calypso", hit Ive Robića s Opatijskog festivala 1959., najavni je singl novog albuma "Cubisma" na kojemu grupa predstavlja osuvremenjene, latino-verzije niza standarda hrvatske pop pjesmarice 50-ih i 60-ih uz pomoć gostiju Gabi Novak, Tereze, Ibrice, Olivera Vlade Divljana i drugih.

Novi album "Autobus Calypso" objavljen je deset godina nakon izlaska njihovog prvijenca "Cubismo". Za očekivati je još jednu raspjevanu i razigranu vožnju 27.oktobra u Sarajevskom Domu mladih s Cubismovim "Autobusom calypso".