Muzika
0

Crvena jabuka u klubu Coloseum

FENA
Crvena jabuka, jedna od najpopularnijih pop-grupa na ovim prostorima nastupit će 24. decembra u sarajevskom kazino klubu "Coloseum".

"Crvena jabuka" je osnovana 1985. u Sarajevu u vrijeme novoga talasa s kraja 80-ih godina i novodolazećeg sarajevskog new primitives pokreta: "Zabranjeno pušenje", "Elvis J. Kurtovich and his Meteors", te bendova "Plavi orkestar", "Bombaj štampa" ..., "Crvena jabuka" se najavljuje prvim albumom istog naziva sa svježim pop rok izrazom.

Tadašnju originalnu postavu grupe činili su Dražen Ričl Para(gitara, glas), Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bubnjevi), Dražen Žerić (klavijature) i Zlatko Arslanagić (gitara).

Na njihovom prvjencu su bili hitovi : “Dirlija”, “Bježi kišo s prozora” i “Sa tvojih usana” koje su i danas zaštitni znak grupe.

Uspješan početak i proboj na ex-jugoslavensku muzičku scenu benda zaustavljen je velikom tragedijom. Na putu u Mostar, na planirani koncert, u automobilskoj nesreći kod Jablanice 18. septembra 1986. stradali su Dražen Ričl i Aljoša Buha.

Ipak bend nastavlja s radom i objavljuju novi album “Za sve ove godine” posvećen stradalim prijateljima. Album je objavljen 1987.bez medijske pompe i po želji članova benda bez reklame. S tog albuma ostale su pjesme koje se i danas pjevaju “Tugo, nesrećo”, “Uzmi me kad hoćeš ti” i “Ako, ako”.

Ove godine "Crvena jabuka" obilježava i dvadeset godina djelovanja, a frontman benda Dražen Žerić će svojim muzičkim vremeplovom podsjetiti na njihove najznačajnije uspjehe od prvjenca albuma pa do najnovijeg ostvarenja albuma "Oprosti što je ljubavna".