Muzika
2

Crvena jabuka novu pjesmu posvetila Minki, poštenoj djevojci iz Sarajeva

Klix.ba
Čuvena grupa Crvena jabuka, koja slavi 30 godina od objavljivanja albuma "Za sve ove godine", nastavlja predstavljati nove singlove s aktuelnog dvostrukog albuma “2016”.

Nakon prekrasne balade “Dolly Bell”, koja je na YouTubeu preslušana preko milion puta, stiže “Minka”, pjesma o časnoj i poštenoj djevojci iz Sarajeva koju je napisao Mirko Šenkovski Geronimo.

“Minka” je četvrti singl s albuma “2016”, a s ovom pjesmom Žera i bend najavljuju nekoliko velikih koncerata. Prvi je već ove nedjelje u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu, a 7. aprila slijedi koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo.

Na oba koncerta Crvena jabuka obilježit će tri desetljeća od albuma “Za sve ove godine” koji je objavljen daleke 1987. godine u sjećanje na Dražena Ričla i Aljošu Buhu, članove benda koji su godinu dana ranije poginuli u saobraćajnoj nesreći. Na tom albumu našli su se hitovi "Tugo, nesrećo", "Uzmi me kad hoćeš ti" i "Za sve ove godine".

Prošle jeseni Croatia Records objavila je i CD iz edicije “Greatest Hits Collection” na kojem se nalazi 19 hitova Crvene jabuke. Tvoreći presjek čitave studijske diskografije ovih velikana regionalnog pop rocka, izdanje čine pjesme iz svih faza rada benda, od "Bježi kišo s prozora" s njihovog prvog, čuvenog eponimnog albuma "Crvena jabuka", preko "Nekako s proljeća", "Sanjam te" i "Tvoga srca vrata", pa sve do najnovijih hitova, kao što su "Imam neke fore" i "Dolly Bell". Takva nevjerovatna dugovječnost najbolje je svjedočanstvo trajne veličine ovog u svakom pogledu kultnog benda čitave regije.