Muzika
26

Crvena jabuka ima novi album "2016", na omotu i Baščaršijski trg

Klix.ba
Tačno tri godine od posljednjeg studijskog albuma "Nek bude ljubav", jedan od najboljih pop bendova u regiji, Crvena jabuka, predvođen legendarnim frontmenom Draženom Žerićem Žerom, objavio je novi dvostruki album "2016".

Odlična je to vijest za mnogobrojne fanove benda i dobra najava da će i 2016. godina biti obilježena nastupima i promotivnim aktivnostima dugovječnog benda čiji su diskografski uspjesi počeli prije punih 30 godina.

Album "2016" oduševit će slušatelje sa čak 25 novih pjesama i novom dozom muzičke inspiracije stalnih Jabukinih kompozitora - Asmira Spahića, Zlatana Fazlića, Dragomira Herendića, Branimira Mihaljevića, Mirka Šenkovskog Geronima, Nenada Ninčevića, Antonije Šole i drugih.

Na omotu albuma, koji je i ovaj put dizajnirao majstor svog posla i stalni Jabukin saradnik Davor Papić, istaknuto je i 50-ak studijskih muzičara koji su učestvovali u snimanju i doprinijeli da novi album zvuči produkcijski najbolje dosad. A tu odličnu produkciju, uz Žeru, potpisuju i Marko Đurašević Mahoni, Dragomir Herendić i Branimir Mihaljević. Mastering albuma djelo je Misjah Van den Heidena (24 mastering).

Dodajmo i to da omot albuma "2016" krasi slika obnovljenog Baščaršijskog trga u Sarajevu.

Album otvara prekrasna ljubavna balada i sigurni budući singl "Dolly Bell", nastavlja brža "Istu rijeku gazim nogom", a u sljedećih nekoliko pjesama, među kojima su bajkovita "Berba čaja na Šri Lanki" i vesela "Minka", izmjenjuju se brži i sporiji ritmovi koji odišu prepoznatljivim zvukom Crvene jabuke.

Sredinu prvog CD-a otvara dobro poznati singl "Lubenice" u kojem se Jabuci pridružio popularni istarski bend Gustafi, a nakon "Lubenica" krenut će pjesma "Ode Žera u mornare", prva saradnja s klapom Puntamika iz Zadra na albumu i pjesma s kojom će Jabuka nastupiti na ovogodišnjem Splitskom festivalu.

Klapa Puntamika pojavljuje se u još dvije numere na albumu - "Mala moja Dalmatinka" je pjesma objavljena za ovogodišnji CMC festival u Vodicama, dok je pjesma "Reci mi (toplinom srca)" Veljka Škorvage već zaživjela u eteru kao Žerin duet s tamburaškim sastavom Bekrije. Drugi CD raznježit će vas pjesmama "Da te mogu sada vratiti", "Male ptice", "Voljena" i drugima, a za kraj je ostavljena naslovna numera "Men' se čini" nove humoristične TV serije "Dobrodošli u Orient Express" koju su snimili Žera i Halid Bešlić.

"Album ima 25 pjesama i na njemu ćete pronaći svega. Mi na albume uvijek stavimo pjesama za koje u tom trenutku mislimo da su dobre i da treba da objavimo. Tako se dogodilo i ovoga puta. Album smo počeli raditi prošle godine, a pjesma 'Lubenice' je bila najavni singl albuma. To je bila naša zajednička pjesma s Gustafima, veselica za Kvarner i za Istru, mada je sve pisao Sarajlija koji je uletio u njihovu mikro klimu", rekao je Dražen Žerić Žera povodom izlaska novog albuma.

O vrhunskom dizajnu albuma Žera je rekao: "Naše omote od početka radi Davor Papić koji radi vrhunski, a Davor je i kum naziva albuma. Pokušali smo nazvati album 'Berba čaja na Šri Lanki'" te je najavio predstavljanje albuma u Zagrebu i izložbu svih Papićevih omota albuma najesen.

"Ljudi sami biraju šta će biti hit, publika će pronaći svoju pjesmu. Mi smo na album stavili pjesme iza kojih stojimo i meni su sve pjesme jako drage", rekao je Žera.