Digao kredite bez pitanja
70

Coldplay tuži bivšeg menadžera zbog duga i neodgovornosti, traže odštetu od 14 miliona funti

L. R.
Coldplay (Foto: EPA)
Coldplay (Foto: EPA)
Bend Coldplay tuži bivšeg menadžera Davea Holmesa zbog duga i neodgovornosti koju im je napravio tokom njihove turneje "Music Of The Spheres".
Naime, vijest dolazi nakon nešto više od mjesec dana kada ih je Holmes tužio zbog određenih detalja u ugovoru.

Popularni bend tvrdi da je njihov bivši menadžer Holmes uzeo dva kredita od Live Nationa bez njihovog znanja i napravio pogreške koje su ih koštale milione. Sada Coldplay traži odštetu u vrijednosti od 14 miliona funti (oko 31 miliona KM).

Oni navode da je Holmes posudio 16,3 miliona funti od promotora 2015. godine po kamatnoj stopi od 2,72 posto godišnje prije nego što je navodno uzeo drugi kredit od 8,1 miliona funti 2018. godine po istoj kamatnoj stopi.

Članovi benda u svojoj tužbi koju su podnijeli Visokom sudu u Londonu istakli da je Holmes iskoristio novac za razvoj svojih nekretnina u Kanadi.

Ipak, u tužbi koju je Holmes ranije podnio navodi da se da bend snosi krivnju za pogreške vrijedne milione funti na turneji "Music Of The Spheres". Ipak, bend navodi da je Holmes kao menadžer imao krajnju odgovornost za turneju.

Na kraju, bend optužuje Holmesa da "u svakom trenutku nije adekvatno nadgledao i kontrolirao proračun turneje" i da je navodno "postupao s razumnom pažnjom i vještinom u izvršavanju svojih obaveza", bend ne bi imao najmanje 17,5 miliona funti dodatnih troškova.

Holmes je počeo raditi s Coldplayem 2005. godine, a prošle godine se razišao s bendom. U svojoj prvotnoj tužbi tvrdio je da je pomogao organizirati snimanja i gudačke aranžmane za još neobjavljeni deseti i jedanaesti album grupe, a bend mu je odbio platiti. On je sada dužan odgovoriti na protutužbu na sudu, a ako se dvije strane ne nagode, slučaj bi mogao završiti na suđenju.