Muzika
4

Clean Bandit i Roni Size Reprazent slave 15. rođendan Exita na tvrđavi

Klix.ba
Autori zvanično najvećeg evropskog hita prošle godine, britanski sastav Clean Bandit, na zahtjev mnogobrojne publike nastupit će 9. jula na glavnoj bini Exita.

Pjesma "Rather Be" proglašena je najviše strimovanom u 2014. godini, ostavivši iza sebe čak i Pharellov "Happy". Iste večeri 15. rođendan festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi obilježit će jedan od njegovih muzičkih "osnivača" Roni Size. Ikona drum'n'bass muzike nastupit će uživo uz kultnu supergrupu Reprazent i tako otvoriti listu izvođača za ovogodišnji X-Bass program, koji Exit realizuje u saradnji sa globalnim muzičkim brendom UKF.

Nova velika dubstep zvijezda Zomboy 12. jula nastavit će tamo gdje je prošle godine Skrillex postavio ljestvicu, a program glavne bine iza ponoći pojačat će i jedna od vodećih dama bass muzike Hannah Wants.

Clean Bandit debituju 2012. godine singlom "A+E" na simboličnom 100. mjestu britanske liste singlova, da bi već iduće godine sa hitom "Mozzart’s House" stigli među 20 najboljih. Pjesma "Rather Be", kojom je ovaj kvartet iz Cambridgea osvojio čitav svijet i zvanično je jedan od deset najvećih svetskih i najveći evropski hit prošle godine, čiji spot bilježi više od 220 miliona pregleda na YouTubeu. Uz dodatne brojke sa servisa Spotify, Deezer, Napster, Shazam i Google Play, ova pjesma je proglašena najviše strimovanom u 2014. godini, ostavivši iza sebe čak i Pharellov "Happy". Za ovaj, pritom i multi-platinasti uspjeh, zaslužan je i zavodljivi vokal Jess Glynne, koja pjeva i na aktuelnom hit singlu "Real Love", čiji spot su uradili fanovi, poslavši bendu snimke na kojima se ljube.

Visokokotirani na svjetskim listama bili su i ostali singlovi sa albuma "New Eyes", pa su tako "Dust Clears", "Extraordinary" ili "Come Over" izazivale horske reakcije na najvećim festivalima kao što su Glastonbury ili Reading. Clean Bandit uoči početka velike američke turneje, sa nestrpljenjem iščekuju predstojeće dodjele Grammy i BRIT nagrada, gdje su nominovani za najbolji britanski bend, rame uz rame sa Coldplay, što najbolje svjedoči o popularnosti sastava sa vrha aktuelne liste želja publike Exit festivala.

Sve se poklopilo za veliku proslavu 15. festivalskog izdanja, kada je u pitanju jedan od zaštitnih simbola i prvih ambasadora Exita u svijetu – veliki Roni Size. Prva noć ovogodišnjeg festivala, na mjestu gdje je sve počelo, sa ponovo okupljenim bendom Reprazent, uoči njihovog novog albuma i prvog poslije 15 godina, znakovi su više nego dovoljni za istorijski trenutak na tvrđavi. Predvođeni Ronijem, muzički doajeni Dynamite MC, Onalee, Si John, Dave Amso, Jay Vilcox i Danny Cox, ponovo ukrštaju kreativnost u jednom od najutjecajnijih elektronskih sastava svih vremena, za nastup na tvrđavi koji najbolje najavljuje naslov albuma "Do It For The Masses"!

Ovogodišnji X-Bass nastavlja niz nastupa najtraženijih imena na sceni, a poslije Skrillexa, ove godine opravdano neizostavan na Exitu je mladi producent i DJ Zomboy! Milioni fanova na društvenim mrežama uz dugo očekivani album "The Outbreak" cementirali su zvjezdani status 25-godišnjeg partimejkera iz Engleske, odakle je prošle godine napravio prekookeansku invaziju, svirajući od Argentine do Hollywooda. Prije nego što tvrđavu zaspe najsvežijim bass setom, praćen spektakularnim vizuelnim efektima, Zomboy sprema novi pohod na panameričke festivale, kao zagrijavanje za premijerni nastup na Exitu.

Sa rezidenturom na BBC Radiju 1, redovnim nastupima u superklubu Amnesia na Ibizi u okviru Together noći koje vode Chase & Status, uz veliku ovogodišnju turneju i planetarni plesni hit "Rhymes", Hannah Wants danas je najtraženija dama bass muzike. "What Hannah Wants", kako je naslov aktuelne turneje, saznat ćemo završne noći, 12. jula, na tradicionalnom X-Bass preuzimanju glavne bine Exit festivala.