Čovjek iza zlatne maske
157

Claptone, berlinski mag deep housea, 22. decembra stiže u Sarajevo

Klix.ba
Claptone, berlinski mag deep housea, svoju muziku stvara istražujući nove zvukove i pronalazeći inspiraciju iz davnih i okultnih svjetova. Jedan je od trenutno najutjecajnijih i definitivno najintrigantnijih svjetskih DJ-eva 22. decembra stiže i u Sarajevu.

Potpuno je zaštitnički nastrojen prema skrivanju vlastitog identiteta, a svoju masku nosi za vrijeme DJ i live nastupa, kao i na intervjuima.

Mnogo je ljudi koji su na podijumima poznatih klubova u Berlinu, Londonu, Parizu, Šangaju, Njew Yorku i mnogim drugim širom svijeta pali pod zvučnom čarolijom ovog tajanstvenog čovjeka čije se lice krije ispod zlatne maske. Svojom pojavom i maskom ptice, misterijom koju oko sebe gradi, brojnim nastupima po svjetskim klubovima, a onda, naravno i muzikom koju donosi, stvara vjernu publiku po cijelom svijetu.

Njegov zvuk se opisuje kao dubok i ošamućen, sa dozom melanholije koja je protkana sočnim funkom. Miješajući house sa uticajima funka, soula, popa i daškom indiea, zamaskiran i anoniman u masi, slobodan u svojoj neprepoznatljivosti, Claptone revitalizuje kult ličnosti koji je pomeo savremenu elektronsku muziku i vraća se na ishodište onoga što je primarno – muzici samoj. Fantastično je vidjeti interakciju ovog maskiranog DJ-a sa publikom u kojoj mnogi nose isto maske i zajedno uz muziku uživaju u slobodi koju anonimnost donosi.

Claptone dolazi sa etikete Exploited i njegove pjesme "Wrong", "No Eyes" i "Good to You" prirasle su za srce svim iskrenim ljubiteljima deep housea. Ipak, proboj ovog momka na sceni dosta je pomogla i traka "Cream", ali i "No Eyes sa Jaw" koja je možda i najbolje prihvaćena kod publike. Njegov stil je izgrađen na temeljima house i klupske muzike sa dodacima organskog osjećaja bez ikakve sintetike.

Neke Claptoneove pjesme u sebi nose hedonističku stranu housea, dok su neke malo dublje i posebnije, kao što su već pomenute "No Eyes" i "Ghost". Obje pjesme su na producentovom debitantskom albumu "Charmer" koji je prožet melanholijom genijalnog pisanja pjesama i euforijom osjećajnog housea. Claptone se također proslavio i remiksevima poznatih hitova velikih imena, kao što su: "The Pet Shop Boys", "Faithless", "Hurt", "Roísín Murphy"...

Tajnoviti Claptone prvi put stiže i u Sarajevo gdje će nastupiti 22. decembra u kultnom Domu mladih od 22 sata, a podršku će mu pružiti već poznata domaća ekipa: After Affair, G. Edd. Goran Emkić, Nebs Jack i Vuk Smiljanić. Ulaznice za ovo mistično, zimsko izdanje Fresh Wavea dostupne su u sistemu Kupikartu.ba i svim njihovim prodajnim mjestima, te na ulazu na dan događaja.