Muzika
0

Clapton pozvan da nastupa u Sjevernoj Koreji

Sarajevo-x.com
Jedan diplomata iz ambasade Sjeverne Koreje u Londonu potvrdio je informaciju, objavljenu u britanskim medijima, o službenom pozivu muzičara Ericu Claptona na nastup u Pyongyangu. Ovo je prvi put da sjevernokorejska vlada poziva zapadnjačku rock zvijezdu u ovu izolovanu zemlju.

"Eric Clapton je svjetski poznat muzičar i gitarista. Ovo će biti dobra prilika da se muzika Zapada malo približi narodu Sjeverne Koreje", izjavio je za Associated Press jedan sjevernokorejski diplomata u Londonu, koji je odbio otkriti svoj identitet.

Financial Times je u utorak objavio informaciju da je 62-godišnji muzičar prihvatio poziv sjevernokorejske vlade i predložio da se njegov koncert održi 2009. godine.

Kim Jong Chol, sin lidera Sjeverne Koreje Kima Jonga Il , koji se školovao u Švicarskoj, navodno je veliki Claptonov obožavatelj.

Sjeverna Koreja je odnedavno počela graditi čvršće kulturne veze sa Zapadom, pa je tako Njujorška filharmonija u utorak održala koncert u Pyongyangu, a Nacionalni simfonijski orkestar Sjeverne Koreje trebao bi u septembru nastupati u Londonu.

Eric Clapton je jedan od najvećih svjetskih rock gitarista, a od 60-ih godina je imao niz hitova poput "Layla", "Cocaine" i"Tears in Heaven".