Ukupno 127 autora
23

Članovi skupštine AMUS-a ne podržavaju Sučića i od nadležnih traže pokretanje istrage

L. K.
Ukupno 127 članova Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) obratilo se javnosti u otvorenom pismu u kojem kažu kako se ne slažu s potezima i izjavama predsjednika AMUS-a Davora Sučića.
Sučić se 4. februara ove godine obratio javnosti osporivši rad nove uprave AMUS-a i najavivši oduzimanje licence udruženju, oglasio se članovima, javnosti, institucijama te OHR-u.

Članovi skupštine AMUS-a odlučili su reagovati na Sučićevo otvoreno pismo, kazavši kako je predsjednik AMUS-a početkom februara "otišao tako daleko da govori o tobožnjim pritiscima i 'pravnom nasilju' na AMUS kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih problema u radu uprave i drugih organa AMUS-a".

"Mi članovi AMUS-a podržavamo insistiranje nadležnih (Instituta za intelektualno vlasništvo, Ministarstva pravde i Suda BiH) na poštivanju zakonskih propisa i ne možemo dozvoliti da se naše članstvo povezuje s podrškom nezakonitom radu uprave AMUS-a, koja, prema mišljenju nadležnih, radi suprotno Statutu AMUS-a, zakonskim propisima i nalozima spomenutih institucija", piše u otvorenom pismu.

Članovi AMUS-a dodaju kako žele obavijestiti javnost da ne stoje iza izjava Davora Sučića, kao i da žele jasno reći da pravni rat koji uprava AMUS-a već duže vodi za sebe, a njihovim novcem, nije njihov rat.

"Uprava AMUS-a taj rat ne može voditi u naše ime. Ne želimo biti dovedeni u vezu s radom i poslovanjem uprave AMUS-a, koja je dovela organizaciju u pravni vakuum te je u konstantnom sukobu s nadležnim institucijama, prvenstveno Institutom za intelektualno vlasništvo BiH, koji je izdao licencu za rad AMUS-u. Ne podržavamo tužbe AMUS-a protiv nadležnih institucija, jer vjerujemo u zakone i institucije i vjerujemo da Ministarstvo pravde, Institut za intelektualno vlasništvo, kao ni Sud BiH nemaju nikakav razlog da bilo koga, pa ni AMUS - izaberu za svoju metu. To mogu biti samo nezakonitosti u radu!", navode.

U nastavku dodaju kako imaju još razloga da vjeruju da uprava AMUS-a ne radi u skladu s njihovim interesima.

"Prvenstveno zato što nam oduzimaju pravo na redovnu skupštinu, ugrožavajući elementarna prava članova. Uprava AMUS-a od 2018. godine kontinuirano organizuje nelegalne sjednice Skupštine, koje se protive Statutu AMUS-a. Osim toga, ignoriše zahtjeve više od 130 autora koji traže sazivanje redovne sjednice u skladu sa Statutom, a pandemija se koristi kao izgovor za manipulacije s ciljem gušenja glasova nas autora koji odavno osjećamo i znamo da uprava AMUS-a ne zastupa i ne štiti naše interese", pišu.

Članovi AMUS-a u pismu navode i kako Sučić u svom istupu koristi retoriku političara, spočitavajući nepoštivanje zakona institucijama koje traže da uprava AMUS-a poštuje zakon.

"Mi osjećamo obavezu prema sebi i prema javnosti da se ogradimo od svakog pokušaja da se sukob uprave AMUS-a s nadležnim institucijama prikaže kao napad institucija na AMUS i njegove članove. Pozivamo upravu AMUS-a da svoje vrijeme i naš novac, koji troši na advokate i besmislene parnice protiv nadležnih, iskoristi da pomognu svojim autorima, svojim članovima kojima taj novac stvarno i pripada i da u skladu sa zahtjevima svojih članova sazovu redovnu skupštinu koja će omogućiti da ova organizacija od krucijalne važnosti za sve autore Bosne i Hercegovine konačno nakon gotovo deset godina, a posebno od posljednje legalne sjednice Skupštine održane 2017. godine omogući članovima da dobiju elementarno pravo glasa", navode.

Pismo zaključuju pozivajući institucije da istraže sve odluke i aktivnosti koje su donesene na nelegalnim sjednicama: "Ovo je volja autora AMUS-a, a ne ono o čemu govori Sučić u pokušaju da obmane javnost, skrene pažnju i izbjegne odgovornost za odluke i propuste uprave i Stručne službe AMUS-a".