|

Članovi Parnog valjka: Slušanje muzike nekada je bio ritual, danas to komercijala potiskuje

Članovi Parnog valjka: Slušanje muzike nekada je bio ritual, danas to komercijala potiskuje
195
Piše: A. K.
13.4.2019. u 21:38
31
komentara
195

dijeljenja
Članovi Parnog valjka: Slušanje muzike nekada je bio ritual, danas to komercijala potiskuje Foto: Klix.ba
Popularna hrvatska grupa Parni valjak uz čije hitove su stasale brojne generacije na muzičkoj sceni djeluje već 44 godine. U vremenu kada proživljavaju svoju "drugu mladost" Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić Hus u razgovoru za Klix.ba kažu da je tajna dugovječnog uspjeha skrivena u iskrenosti i emociji koju ispoljavaju prema svojoj publici.
U četiri desetljeća dugu karijeru stali su brojni hitovi koji će u diskografiji zasigurno ostati zapisani zlatnim slovima. Žar i entuzijazam među članovima ovog rock sastava danas je znatno izraženiji, što je ilustrovano i kroz njihov posljednji album "Vrijeme" koji je objavljen koncem prošle godine.

Hasanefendić nam priča da se sve s godinama mijenja pa tako i Parni valjak, ali su zadržali staru formu da pjesme ne rade kako bi popunili vrijeme na albumu, već da bi iz svake izvukli maksimum koji ona na kraju i pokazuje.

"Imam dojam da bend sazrijeva, s godinama bereš iskustva, estetika se mijenja na određeni način, uz interese i energiju. Kroz godine se promijenila i muzika koju radimo, po definiciji nije ista kao ona na početku. Tematike su druge, a mislim da smo s posljednjim albumom otišli jedan značajan korak prema gore, kada se govori o zvuku koji je produkcijski bliži onome što radimo na svirkama uživo", ističe Hasanefendić u razgovoru za Klix.ba.

Djeluju kao porodicaTajna dugovječnog uspjeha ove grupe skrivena je u iskrenosti i emociji koju konstantno iskazuju svojoj publici. U posljednjoj postavi su već više od 30 godina i djeluju kao jedna porodica.

"Iza nas su 44 godine, ali u zadnjoj postavi mislim da smo imali mnogo sreće. Danas smo jednostavno kao porodica, konstruktivno se svađamo i tako postižemo bolji rezultat na kraju", ističe Rahimovski, dok Hasanefendić sreću vidi u činjenici da su ljudi unutar benda kompatibilni.

Iako je posao razlog zbog čega su se okupili, on nije njihova isključiva veza.

"Desila su se uzajamna prijateljstva uz poštovanje koje je bitno. Kao tim funkcionišemo i imamo iste ciljeve. Kada je riječ o sceni, mi radimo iskreno, a Aki svaki put izgori na bini. Svi skupa dajemo maksimum, ali je on taj koji je isturen i nosi najveći teret. Da tu ima nekakve laži publika bi prepoznala. Varati možeš neko vrijeme, ali ne suviše dugo, posebno ne 44 godine", nastavlja Hasanefendić.

Iako im je u moru savršenih pjesama teško reći za koju su posebno vezani, numeru s posljednjeg albuma pod nazivom "Otkud ti pravo" izdvajaju kao jednu od najdražih.

Foto: D. Z./Klix.ba Foto: D. Z./Klix.ba


"U deset minuta se dogodila pjesma i ona ima poseban senzibilitet. Posjeduje magiju i jednostavno kada je pjevam u trenutku se mogu rasplakati", priča nam Rahimovski.

Hasanefendić ističe da postoje i pjesme koje bi danas na drugačiji način napravio. Kroz smijeh nam kaže da ga sada prate grijesi iz mladosti, ali ih potiskuje nedavno objavljenom pjesmom "Za malo nježnosti" koju ocjenjuje biografskom numerom benda.

Ne idu za trendovimaEkipa Parnog valjka trudi se raditi na najbolji mogući način, a svoje zacrtane ciljeve dosad uspješno ispunjavaju.

Rahimovski nam priča da ekipa ne ide za trendovima, dok Hasanefendić nastavlja da pristup pisanju pjesama može biti ciljani u kojem nastaju moderne, brze i komercijalne kompozicije, kao i onaj spontani kada se stvaraju one dugovječnije i s posebnim porukama koje se šalju slušateljima.

"Ja puštam da se proces dešava sam po sebi. Sviram, desi se pjesma i ne razmišljam o tome da li je u trendu. Mi u suštini sviramo i pravimo ono što se nama sviđa. Kompromis za dodvoravanje publici kod nas ne uspijeva, jer tada izađeš na binu i sviraš, ali ti je neugodno", dodaje Hasanefendić.

Konzumacija muzike danas je znatno drugačija nego u ranijim decenijama, a tome je doprinijela komercijalizacija stihova. Komercijalne pjesme, prema riječima Hasanefendića danas postaju zastupljenije u odnosu na kvalitet koji imaju vrsni izvođači.

Aki Rahimovski (Foto: D. Z./Klix.ba) Aki Rahimovski (Foto: D. Z./Klix.ba)


"U neko naše formativno vrijeme svi smo imali albume, omiljene bendove i izvođače koje smo slušali. Slušanje muzike nekada je bio ritual. Jedan album benda kojeg voliš bio ti je značajan kao dobra knjiga. Iz svega toga si mogao mnogo toga naučiti. I tada je bila 'potrošna' muzika uz koju se plesalo i lovile djevojke, ali imali smo ozbiljnije slušanje. Danas je muzika češće neki pozadinski šum. Klinci imaju play liste na mobilnim telefonima i sa slušalicama u ušima voze se u tramvaju, hodaju cestom...", navodi Hasanefendić.

Vrijeme sa više idealaUpravo Rahimovskom nedostaju prošla vremena u kojima se muzika drugačije slušala.

"Imao sam sreću da pripadam generaciji iz ranijih vremena. Tada se živjelo za sviranje i pokazivanje svega onoga što znamo, a prije svega da budemo u kontaktu s publikom. Uspoređujući današnje i ono vrijeme, odabrao bih život u onom. Generalno je bilo vrijeme sa više ideala", kaže nam Rahimovski.

Članovi Parnog valjka imaju sreću da su uprkos svim proživljenim muzičkim promjenama i dalje na bini.

"Nama je sada mnogo komfornije nego nekada, jer se tehnologija razvila. Bolje zvučimo, jaču kontrolu imamo i više uživamo u svirkama, nego nekada. Ali, uz to smo zadržali publiku, jer dokad bend funkcionira na način da mu posjetitelji dolaze na konerte uz obostrano uživanje, sve je u redu. Danas bi bilo znatno teže početi, nego opstati na osnovu ranijih iskustava", mišljenja je Hasanefendić.

Život je neiscrpna tema pjesama, a Parni valjak kroz svoja djela ne obrađuje samo kranje lijepe i vesele aspekte života.

"Mi obrađujemo i ono što nas tišti, odnosno ono što vidimo oko sebe kao socijalnu nepravdu, ili činjenicu koja u krajnjoj liniji utječe na tvoj život", dodaje Hasanefendić.

Ponovni susret nakon pauzeNakon 30 godina karijere Parni valjak se zbog zamora materijala razišao, a četiri godine kasnije ponovo su se našli na istom putu te krenuli zajedno u nove pobjede.

"U onom trenutku perspektiva je bila u potpounosti bezizgledna. Postavili smo neke standarde ispod kojih nismo želje ići. Nismo željeli karijeru koja je došla do vrhunca, a onda bilježi pad. Razišli smo se bez svađe i griže savjesti. Ali, četiri godine kasnije slučajno smo se našli na jednoj svirci, proradila je neka nova hemija i ponovo smo se okupili", priča nam Hasanefendić, istaknuvši da je u godine nakon povratka stalo mnogo toga kvalitetnog.

Prije deceniju Parni valjak su dočekali neki novi klinici, koji posebno raduju Rarimovskog.

"Oni znaju stare, ali i nove pjesme i to je divna stvar. Poslije grupe The Rolling Stones se možemo pohvaliti da smo bend koji ima tri generacije u publici. Naši koncerti su puni ljubavi, svi se grle i isto reagiraju", riječi su kojima je Rahimovski završio razgovor za portal Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...