Jubilarno izdanje
22

"Čežnja pregolema" pobjednička pjesma Festivala sevdalinke u Tuzli

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Jubilarno, deseto izdanje Festivala sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim" večeras je počelo u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Za razliku od prethodnih godina, festival ovaj put traje dvije večeri, a uz to je i takmičarskog karaktera. Prve večeri su dodijeljene i nagrade, a najboljom pjesmom proglašena je "Čežnja pregolema" u izvedbi Jasmina Hasića.

Tuzlaci koji su ovu noć odlučili provesti u Bosanskom kulturnom centru u ovom gradu imali su priliku uživati u 17 novih autorskih pjesama, s tekstovima i aranžmanima koji su nastali u duhu sevdaha.

Svi nastupi su prošli u pratnji festivalskog orkestra na čijem se čelu nalazi tuzlanski harmonikaš Dejan Milkunić.

Ovogodišnji festivalski žiri kojeg su činili Ramiza Milkunić, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović, Goran Jeknić i Slobodan Vidović odabrao je najbolju numeru, a riječ je o pjesmi "Čežnja pregolema" koju je izveo Jasmin Hasić.

Nagrada za najbolju muziku je pripala Ibri Selmanoviću za kompoziciju "Kroz život idem sam", a najbolji tekst je napisao Enver Šadinlija za pjesmu "O djevojko Mostarko".

Nagrada za najbolju interpretaciju je završila u rukama Dragana Račića koji je izveo pjesmu "Mana mi srce", dok je najbolji aranžman imao Dinko Mujanović u numeri "Kroz život idem sam".

Kao organizator festivala "Sevdalinko u srcu te nosim" se potpisuje Udruženje muzičkih umjetnika TK, iz kojeg poručuju da ovom muzičkom manifestacijom žele od zaborava otrgnuti najljepše izvorne pjesme, iznjedrene na bh. prostorima.

"Cilj ovog festivala je da sevdalinka ponovo zaživi na pravi način, jer po svemu sudeći muzički tokovi diktiraju drugačiji tempo, a ono što je dobro i tradicionalno pomalo pada u zaborav", istakli su iz Udruženja muzičkih umjetnika TK.

Druge festivalske večeri ljubitelji sevdaha će biti u prilici uživati u 24 numere, a na tuzlanskoj sceni u revijalnom programu, između ostalog pojavit će se Neda Ukraden, Snežana Đurišić, Halid Bešlić i Enes Begović.