Muzika
49

Četvrto izdanje Sarajevo Sevdah Festa krajem maja

Klix.ba
Četvrti Sarajevo Sevdah Fest, koji će se održati od 29. do 31. maja u Domu mladih - Skenderija, ugostit će Džambo Aguševi orchestar, Divanhanu, Vasila Hadžimanova, Mostar Sevdah Reunion, Esmu Redžepovu, Kenana Mačkovića i Mirzu Redžepagića.

Tokom tri festivalske noći publici će se ove godine predstaviti mladi i uspješni bosanskohercegovački muzičari koji su sa festivalom sarađivali i u prethodnim godinama, ali i doajeni sevdalinke.

Jedan od muzičara koje će publika imati priliku slušati je Kenan Mačković, koji je prošle godine učestvovao na predfestivalu, gdje se prvi put i predstavio publici.

Kao i prethodnih godina, i ove predstavljamo muzičare iz drugih zemalja koji njeguju tradiciju sevdaha. Ove godine to je Makedonija, te će tako publika imati priliku uživati u izvedbama Džambo Aguševi orkestra, Vasila Hadžimanova i legendarne Esme Redžepove.

Održavanje četvrtog SSF-a pokazuje da on postaje tradicionalna manifestacija koja na jednom mjestu okuplja veliki broj izvrsnih izvođača i ljubitelja sevdalinke. Sarajevo Sevdah Fest namijenjen je očuvanju i promociji sevdalinke kao kulturno-historijske tradicije BiH, te očuvanju i promociji sevdaha među mladima. Također, jedan od ciljeva je i stavljanje sevdalinke na mjesto koje joj pripada kao kulturnom blagu i jedinstvenom, izvornom kulturnom proizvodu Bosne i Hercegovine.

Kao i do sada, SSF će biti najavljen i predprogramom koji će se održati u “Pivnici Sarajevo”, a trajat će od 24. do 27. maja 2014.

Program festivala - Dom mladih Sarajevo:

29.05.2014; 20:30 sati Džambo Aguševi orchestra /Divanhana

30.05.2014; 20:30 sati Vasil Hadžimanov i Mostar Sevdah Reunion

31.05.2014; 20:30 sati Esma Redžepova/ Kenan Mačković i Mirza Redžepagić