Muzika
0

Četvrto izdanje Sarajevo Metal Festa u klubu Sloga

Klix.ba
Sarajevo Metal Fest, najveća bosanskohercegovačka manifestacija čiji je osnovni cilj promocija heavy metal kulture, održat će se četvrtu godinu zaredom u organizaciji SMF Promotionsa i BHxHC Bookinga.

Sarajevo Metal Fest 2013. će kao i prijašnjih godina trajati jedan dan, a održat će se u sarajevskom klubu Sloga, 12. aprila ove godine.

Ovogodišnje izdanje ugostit će osam muzičkih grupa, a kao i pri organizaciji prošlih izdanja SMF-a, vodilo se računa o raznovrsnosti ponuđenog muzičkog sadržaja bez kompromisa po pitanju kvalitete, te će svi posjetitelji imati priliku uživati u raznovrsnim metal podžanrovima. Sarajevo Metal Fest 2013. zadržava epitet internacionalnog festivala, sa gostima iz Italije, Austrije i Srbije.

Organizacioni tim Sarajevo Metal Festa obraća pažnju da svake godine najveći dio festivala posveti umjetnicima iz cijele BiH, te ove godine od osam najavljenih grupa pet ih je iz Bosne i Hercegovine.

Tradicija koju Sarajevo Metal Fest od početka njeguje je da sarajevski bend koji je najviše uradio između dva izdanja otvori festival. Symphonic metal grupa The Loudest Silence u kratko je vrijeme uspjela oko sebe okupiti mnoštvo obožavatelja i zabilježiti priličan broj nastupa, te sa pravom otvara Sarajevo Metal Fest 2013. The Loudest Silence inkorporira elemente evropske symphonic metal škole sa atmosferom filmskih kompozicija, a trenutno žustro rade na svom debitantskom ostvarenju.

Iz Doboja stiže Perishment. Osnovani 2004. godine, Perishment već devetu godinu drže visoko i ponosno barjak thrash metala stare škole, a u zadnjoj godini publici su predstavili i nove pjesme, te postoji nada da će 2013. godina biti godina kada Perishment objavljuje svoje debitantsko izdanje.

Sredinom 2007. godine u Mostaru je rođen progresivni death metal bend Forensic Clinic. Dosada su se okitili EP izdanjem “Robe of Immortality”, a trenutno rade i na albumu koji će ugledati svjetlo dana u 2013. godini. Forensic Clinic stiže na Sarajevo Metal Fest 2013. za sve željne death metal žestine, ali i zanimljivih progresivnih dionica.

Banjalučki Tanker vraća se na Sarajevo Metal Fest. Nakon nastupa na premijernom izdanju 2010. godine, nakon mnogo želja i zahtjeva od strane publike, banjalučki southern/stoner metalci vraćaju se na glavno bh metal dešavanje pred samo objavljivanje svog novog albuma, nasljednika izdanja “Sorrow Drives The Will” iz 2010. godine.

Sarajevo Metal Fest 2013. bit će okupljanje na kojem će svi prisutni svjedočiti ekskluzivnom, jedinom ovogodišnjem koncertnom predstavljanju grupe Silent Kingdom. Sarajevski Silent Kingdom predstavlja jedan od najboljih i svjetski poznatih bosanskohercegovačkih metal bendova. Njihov unikatni zvuk, kombinacija progresivnog i black metala, te tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke pomogli su bendu da postane poznat širom planete. Posljednji studijski album “Path to Oblivion” objavljen je 2011. godine, a Silent Kingdom užurbano radi na novom, petom studijskom izdanju! Poznati su i po fantastičnim koncertima, a vrijedi još jednom ponoviti – nastup na Sarajevo Metal Festu 2013 bit će jedini, ekskluzivni koncert Silent Kingdoma ove godine. Nipošto ne propustiti.

Smederevska power/progressive metal grupa Alogia dolazi na Sarajevo Metal Fest 2013. Jedan od najtiražnijih srbijanskih metal bendova osnovan je od strane braće Srđana i Miroslava Brankovića koji su također osnivači i death metal benda Psychoparadox koji je svoj oproštajni nastup odsvirao na Sarajevo Metal Festu 2011. godine. U rodnoj Srbiji ostvarili su i zavidan komercijalni uspjeh i približili heavy metal koncept širem krugu slušatelja. U trinaest godina postojanja, bend je snimio četiri albuma, od kojih je posljednje studijsko izdanje “Priče o snovima” objavljeno 2012. godine u izdanju izdavačke kuće Power Music. Alogia za Sarajevo Metal Fest 2013 priprema jedinstvenu set listu sastavljenu većinom od materijala sa prvih albuma koji su ih postavili na tron balkanske power/prog metal scene.

Gove Em Blood je sve poznatije ime austrijskog hardcore/metalcore miljea i u sklopu svoje evropske turneje svirat će i na Sarajevo Metal Festu 2013. Svi ljubitelji modernijeg pristupa hardcore i metal muziciranju uživat će uz Give Em Blood koji će publici prezentirati svoj debitantski album “Seven Sins” koji je izdala izdavačka kuća Bastardized Records iz Njemačke! Circle pit može da krene.

Osmi bend Sarajevo Metal Festa 2013. stiže iz Italije. Forgotten Tears je aktivan od 2003. godine, a svoje debi ostvarenje “Words to End” snimili su i objavili 2011. godine. Svi ljubitelji melodičnog death metala kakav je prezeniran u novijoj fazi karijere Dark Tranquillityija uživat će u svirci ovog milanskog kvarteta.

Cijena karte za Sarajevo Metal Fest 2013. je 20 KM, a karte će se moći kupiti na ulazu kluba Sloga.

Dodatne informacije o Sarajevo Metal Festu, kao i ostalim dešavanjima u organizaciji SMF Promotionsa mogu se pronaći na oficijelnoj stranici www.sarajevometalfest.com, kao i na oficijelnoj Facebook stranici.

Petak, 12. april, klub Sloga – jeste li spremni za Sarajevo Metal Fest 2013?