Muzika
0

Četiri uspješna koncerta Dine Merlina

Sarajevo-x.com
Dino Merlin u Tuzli (Foto: Blicko)
Dino Merlin u Tuzli (Foto: Blicko)
Nakon što je objavio svoj 10 studijski album "Ispočetka", Dino Merlin započeo je istoimenu turneju. Prva četiri koncertna spektakla koja su realizirana u sklopu nje, pokazala su svojim sadržajem, organizacijom i masovnom posjećenošću da je sarajevski "Čarobnjak" trenutno najveća zvijezda ovih prostora.

Turneja je započela 19. jula, koncertom na sarajevskom stadionu "Koševo" na kojem je, prema podacima policije, prisustvovalo 65.000 ljudi. Uslijedili su nastupi na budvanskoj plaži Jaz u okviru Live Music Festa, bihaćkom stadionu "Jedinstvo", te tuzlanskom stadionu "Tušanj". Za svaki od ovih muzičkih događaja vladalo je ogromno zanimanje publike i medija i tražila se karta više. Prema zvaničnim podacima, za četiri navedena koncerta ukupno je prodato 110.000 ulaznica.

Istovremeno i prodaja albuma "Ispočetka" ruši zabilježene rekorde. Činjenično stanje ukazuje da će ovaj album nadmašiti svoje prethodnike – Merlinov album “Burek” (2004), koji je do nedavno zvanično nosio titulu rekordera u poslijeratnoj bosanskohercegovačkoj diskografskoj industriji, te album "Sredinom" (2000) koji je najprodavaniji album u regiji u posljednjih 10 godina. Dva mjeseca nakon što je "Ispočetka" objavljen, prodato je preko 120.000 legalnih kopija.

Koncertom koji je protekli vikend održan u Tuzli, Dino Merlin završio je prvi dio turneje. Ovaj umjetnik sada odlazi na odmor. Turneja "Ispočetka" nastavlja se krajem oktobra, koncertima u zemljama regiona, a potom i šire. Nastupi u gradovima Bosne i Hercegovine uslijedit će u ljeto 2009. godine.