Muzika
0

Cesaria Evora nastupila u Sarajevu

FENA
Bosonoga diva Cesaria Evora sinoć je nastupila pred prepunom dvoranom u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, a sav prihod od koncerta bit će doniran Javnoj kuhinji Crvenog križa u Sarajevu.

Poznata kao „kraljica morne“- bluesa sa Capo Verdea, otoka koji se nalazi tik uz zapadnu obalu Afrike, na koncertu u Sarajevu nastupila je u svom stilu - bosonoga, ozbiljna, skoro bez pokreta, i s magijskim glasom.

I nakon 1,5 sat pjevanja, publika ju je vratila na bis, nakon čega je 67- godišnja Cesaria otpjevala još dvije pjesme. Jedna od njih bila "Besame Mucho" za koju, kao i sve njene pjesme nije potrebno razumjeti ni jednu riječ. Muzika koja se osjeća i koju vole milioni ljudi širom svijeta.

Sinoćnji, prvi koncert Cesarie u Sarajevu bio je vrhunski muzički doživljaj, koji je upriličen na Dan Grada Sarajeva. Tim povodom dogradonačelnik Sarajeva Jospi Jurišić uručio joj je medaljon glavnog Grada BiH, nakon čega je ona otpjevala još jednu pjesmu, a publika je u ritmu njene pjesme i osmočlane muzičke pratnje oduševljeno zaigrala i dugim aplauzom izrazila oduševljenje koncertom.

Koncert Cesarie Evora organiziran je kao finale kampanje pod nazivom „I ovdje ima gladnih“, čiji je cilj skrenuti pažnju na problem siromaštva i gladi u BiH. Prema podacima agencija UN-a, oko 19,5 procenata stanovnika naše zemlje (više od 500.000 građana) živi ispod granice siromaštva, a procjene su da još približno toliko građana živi na samoj granici bijede.

Do sada je Cesaria objavila deset studijskih albuma, četiri kompilacije i dva DVD-a. Njen posljednji album “Rogamar” (Molitva moru), objavljen 2006., sniman je u njenom studiju, koji se nalazi u Cesarijinom rodnom gradu Mindelu.

Prvi je album “La diva aux pieds nus” (Bosonoga diva), objavila tek 1988., u 47 godini života. Uspjeh postiže sa četvrtim albumom “Miss Parfumado”, objavljenim 1992. godine. Dobitnica je muzičke nagrade “Grammy”.