Muzika
0

Carreras večeras koncertno zatvara "Prvi muzički internacionalni Zetra festival"

FENA
Večeras će proslavljeni tenor Jose Carreras koncertno zatvorit "Prvi muzički internacionalni Zetra festival".

Ovaj je festival počeo 10. juna nastupom Maksima Mrvice, a tokom njegovog trajanja imali smo priliku 17. juna vidjeti i predstavu "Labuđe jezero", 5. jula gitaristu Paco De Luciju i 7. jula talijansku pop zvijezdu Erosa Ramazzottija.

Inače, Jose Carreras je prvi put u Sarajevu bio prije dvanaest godina učestvujući u Mocartovom "Requiemu" koji je održan u Vijećnici.

Maestro Jose će večaras nastupiti s filharmonijom HRT-a, orkestrom koji čini 80 umjetnika pod dirigensskom palicom Davida Gimenza. Kao gost nastupit će operska pjevačica Inva Mula iz Albanije sa kojom će izvesti nekoliko pjesama u duetu.

Jose Carreras je rođen je u Barceloni gdje je i završio muzičko obrazovanje. Profesionalnu karijeru je započeo 1970. godine u "Gran Teatre del Liceu" u Barceloni s operama "Nabucco" i "Lucrezia Borgia".

[SLIKA]1[/SLIKA] José Carreras

José Carreras je sarađivao s najpoznatijim dirigentima, među kojima je i Herbert von Karajan (umjetnički i lični odnos koji je trajao preko dvanaest godina i u okviru kojeg su nastupali u Salzburgu, Berlinu i Beču), Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Colin Davis, Giuseppe Sinopoli, James Levine, Carlo Maria Giulini, Leonard Bernstein i Zubin Metha, kao i s glasovitim umjetnicima poput Franca Zeffirellija, Jean-Pierre Ponnellea, Giorgia Strehlera, Luigia Comencinia, Harolda Princea.

Njegov repertoar broji preko šezdeset opera, od kojih su najistaknutije "Andrea Chenier", "La Boheme", "Tosca", "Werther, Don Carlo", "Carmen", "Moć sudbine", "Pajaci", "Ljubavni napitak" i "Bal pod maskama".

Njegova obimna diskografija broji preko 150 muzičkih zapisa, posebno 50 kompletnih opera, oratorija, te popularnih i klasičnih recitala. Dobitnik je brojnih zlatnih i platinastih diskova širom svijeta.

José Carreras je igrao glavne uloge u nekoliko opernih filmova za televizijske, kino i videoprojekcije, i to La Boheme, I Lombardi, Andrea Chenier, Turandot, Carmen, Requiem, Don Carlo, Moć sudbine, Stiffelio, Fedora i Jerusalem.

José Carreras je dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada u sferama muzike i humanitarnog rada.

Koncert "Tri tenora" koji je José Carreras priredio zajedno sa svojim kolegama Plácidom Domingom i Lucianom Pavarottijem je prerastao u legendu. Koncertima koje je pratila publika širom svijeta oni su ostvarili ogroman uticaj u domeni opere.

[SLIKA]2[/SLIKA] Tri tenora

Povodom obilježavanja 30. godišnjice od debitiranja u Bečkoj operi, vratio se u februaru 2004. godine u ovu poznatu opernu kuću. Te nezaboravne večeri izveo je brojne poznate numere, a publika je iskazala svoje oduševljenje ovacijama od 35 minuta!

Austrijska pošta mu je odala priznanje i zahvalnost za ovaj koncert tako što je štampala markicu sa likom Joséa Carrerasa. Prihod od prodaje markice namijenjen je Fondaciji za borbu protiv leukemije José Carreras.

Posljednjih godina njegove svjetske turneje ostvarile su veliki nevjerovatan uspjeh i bit će zadovoljstvo večeras u sarajevskoj Zetri se sresti s ovim umjetnikom.