Sapunica bez kraja
6

Burna Skupština AMUS-a: Mnogi demonstrativno napustili zasjedanje, intervenisala i policija

E. Sk.
Nema nade za Asocijaciju kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS). Ovo je zaključak koji bi se mogao proizvesti iz još jedne Skupštine AMUS-a koja je danas zakazana u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Grbavica u Sarajevu.

Na Skupštinu su stigli brojni kompozitori i muzički stvaraoci, ali je većina njih vrlo brzo nakon početka napustila salu. U jednom trenutku došlo je i do fizičkog sukoba, kada je jedan od članova AMUS-a želio da se vrati na Skupštinu.

Nedugo nakon početka Skupštine pozvana je i policija. Tada su policajci kazali da događaj nije po zakonu organiziran i da Međunarodni centar snosi sve posljedice. Nakon odlaska policije brojni autori napustili su Skupštinu i zadržali se ispred zgrade. Situacija je i ovaj put eskalirala zbog raspodjele novca od autorskih prava, tvrde neki od članova AMUS-a.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Još jedan od evidentnih problema bio je kada se na Skupštini, sasvim neočekivano pojavio Dino Merlin, koji je u maju 2018. godine na funkciju predsjednika AMUS-a podnio neopozivu ostavku. On se ovaj put pozvao na Statut, ističući da je zakonito i dalje predsjednik AMUS-a.

"Ako danas iz ove sale, po ko zna koji put, ode loš glas o nama, ubijeđen sam da će to imati snažne, dalekosežne, materijalne i strateške posljedice za sve nas. Pomnožite to sa pet ili sedam godina, koliko će trebati da se uspostavi nova funkcionalna asocijacija, koja će biti operativna. Mislim da niko od nas nije spreman na takav luksuz. Hvala vam što te došli, tu smo da kritikujemo, propitamo sve, izaberemo novo rukovodstvo, da AMUS-u damo vjetar u leđa kako bi mogli dalje osigurati budućnost naše djece i našeg rada" kazao je Dervišhalidović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

On je došao, kaže nam s negodovanjem Dino Šaran, jedan od autora koji je napustio Skupštinu, kako bi "spasio stvar" u AMUS-u, što on ne smatra pravim razlogom.

"Mi grupa autora, nemamo nikakva prava i zbog toga smo htjeli da smijenimo Upravni odbor AMUS-a, a oni to ne dozvoljavaju. Dino Merlin se poziva na Statut i kaže da je idalje Predsjednik AMUS-a, ali kako on to može biti ukoliko je podnio neopozivu ostavku. Rekao je da je došao kako bi spasio stvar, a zapravo je jedan od onih koji zajedno s Upravnim odborom drži ruku na kasi sve ovo vrijeme. Ovo je jedna velika pljačka", ljutito je kazao Šaran.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Jedna od tačaka Dnevnog reda, tačnije tačka 9. je Odluka o razriješenju članova organa Udruženja i izbor novih članova organa Udruženja.

Stara vlast neda demokratski pristup da uđe nova vlast, ovako današnju situaciju u AMUS-u objašnjava advokatica Senka Nožica kojoj nije dozvoljeno da prisustvuje Skupštini AMUS-a.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Ja sam dobila punomoć da zastupam jednog od članova, jer ovo je Skupština koja je trebala biti izborna, ali mi nisu dozvolili da uđem u salu zato što nisam član, iako su u salu ušli advokati AMUS-a, jedan ili dva. Dino Merlin koji je navodno podnio neopozivu ostavku nije dozvolio da ja budem prisutna tu i tako je krenulo zakuhavanje. Nakon toga, salu su zaključali i nekoliko njih je navodno nastavilo dalje raditi", govori nam Nožica.

Razlog tome je, smatra, jer je postojao strah starih članova AMUS-a da Nožica uđe u salu, te da njeno prisustvo nekome nije bilo u interesu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Činjenica je da mogu ukazati na greške koje rade i koje nisu po propisima. Oni jednostavno moraju da usvoje finansijski plan i izvještaj, htjeli su da mijenjaju Statut, ali je dosta toga što su planirali da rade, prema papirima koje ja imam, zapravo postavljeno nezakonito, odnosno protivno instrukcijama koje im je dalo Ministarstvo pravde i Institut za intelektualno vlasništvo. Stari članovi AMUS-a pokušavaju da zadrže postojeće pozicije i da rukovode", kazala je Nožica.

Članovi koji su ostali u prostorijama su nastavili rad uprkos svemu navedenom.