Čestitao im i Putin
0

Buranovske babuške grade crkvu novcem od Eurosonga

FENA
Babuške su oduševile u Bakuu (Foto: AFP)
Babuške su oduševile u Bakuu (Foto: AFP)
Babuške koje su na takmičenju Eurosong u Bakuu osvojile drugo mjesto izjavile su da će sav prihod od toga uložiti u gradnju seoske crkve u svom mjestu Buranovu, u Udmurtskoj republici u Rusiji, javila je Vjerska informativna agencija (VIA).

Riječ je, kako se navodi, o selu u kome živi 680 stanovnika, a nekadašnji hram Svete Trojice zatvorile su sovjetske vlasti 1939. godine i on je potpuno ruiniran. Jedan od glavnih misionara Moskovske patrijaršije, iguman Sergije Ribko, izjavio je da je njihova pobjeda pokazala "snagu pravoslavlja rashristijaniziranom svijetu".

Predsjednik Republike Udmurtije, na južnom Uralu, odakle potiču bake, Aleksandar Volkov označio ih je "nacionalnim herojima". U saopćenju on je istakao da je cijela Udmurtija ponosna na njih i pozdravlja uspeh, prenio je Tanjug.

One su na Eurosongu pjevale na udmurtskom jeziku pjesmu pod nazivom "Zdravlja vam želim, drage". Prije nastupa u Bakuu, predsjednik Volkov je babuške svojim ukazom od 24. maja proglasio "Narodnim artistkinjama Udmurtske Republike". Ovaj status im omogućava i sigurnu materijalnu egzistenciju.

Udmurtska republika osnovana je 1920. godine i ima 1,5 miliona stanovnika. Ugrofinski narod Udmurti, kome pripadaju i babuške, sličan je Irancima i više ne čini većinu stanovništva te republike. Udmurta ukupno u Rusiji ima 630.000, od kojih 460.000 u Udmurtiji.

Iako su tokom vjekova primili pravoslavlje, zadržali su brojne pretkršćanske običaje. Pismo im je ćirilično, ima 38 slova, pet više nego ruska ćirilica. Prva knjiga na udmurtskom napisana je 1847. godine. Glavni resurs republike je nafta.

"Buranovskim babuškama" plasman na drugo mjesto Eurosonga čestitao je predsjednik Rusije Vladimir Vladimirović Putin koji je rekao da će ih posjetiti čim mu se za to ukaže prilika.

U Udmurtiji je rođen Petar Iljič Čajkovski (1840-1893).