Americana Awards
0

Buddy Miller proglašen umjetnikom godine

Sarajevo-x.com
Buddy Miller (Foto: AP)
Buddy Miller (Foto: AP)
Američka muzička asocijacija proglasila je Buddyja Millera umjetnikom godine, na sinoćnjoj svečanosti u Nashvilleu. Osim te nagrade osvojio je i titulu instrumentaliste godine, a zaradio je i gromoglasne ovacije u Ryman Auditoriumu.

Miller je pobjedio frontmena Led Zeppelina Roberta Planta, ali je Plant ipak osvojio nagradu za album godine, iako su ga obojica producirala. Miller je bio uznemiren zbog ovog, ali, kako je osvojio najprestižniju nagradu, otišao je kući zadovoljan.

Miller je do sada osvojio 12 nagrada Americana, uključujući dvije za umjetnika godine i za najboljeg frontmena.

"Sviđa mi se ova dodjela nagrada, ali mislim da se trebaju zvati Buddyjeve nagrade umjesto Americana", našalio se Emmylou Harris.

Americana community, grupa koja okuplja rockere, country muzičare i muzičare američkog folka primili su Planta nakon što je osvojio nagradu za album godine za "Raising Sand" sa Alison Krauss. Nakon toga izdat je "Band of Joy" prošle godine.

Uz Millerovu pomoć odali su počast korijenima rock 'n' roll, blues i country muzici.

"Vidio sam i čuo gitaristu sa šeširom na glavi koji sa žarom svira najljepšu američku muziku koju sam ikad čuo", rekao je Plant kad je prvi put čuo Millera dok je ovaj svirao u Dublinu.

Uz svoj rad sa Plantom Miller je sarađivao i sa gitaristima Billom Frisellom, Marcom Ribotom i Gregom Leiszom i kao rezultat saradnje objavili su "Majestic Silver Strings".

Nagrade su dodjeljene i Lucindi Williams za pisanje pjesama, Greggu Allmanu za najbolji nastup i muzičaru Jerryju Douglasu.