Progovorio o problemima
143

Bubnjar Darko Jelčić: Osnivam svoju Crvenu jabuku, Žera mi duguje pare za više od 50 svirki

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Darko Jelčić Cunja, bubnjar i suosnivač Crvene jabuke, progovorio je o problemima zbog kojih je 2017. napustio ovaj legendarni bend. Također je otkrio da osniva svoju Crvenu jabuku.

"Iskreno, dugo vremena mnogo nas u sastavu bilo je nezadovoljno. Nismo dobivali honorare, a Žera se okrenuo nekom gotovo narodnjačkom zvuku, recimo pjesma 'Jazz ba', koja nije nimalo u duhu benda kojeg su ljudi godinama voljeli, ali, eto, radili smo, očekujući da će se stvari promijeniti. Onda sam 2017. odlučio da je saradnji došao kraj", rekao je za Jutarnji list.

Tvrdi da mu Dražen Žerić Žera duguje pare za više od 50 svirki. Rekao je da je Žera sve vrijeme bio samo pjevač te da nije sudjelovao u kreativnim procesima.

"Žera bi naplatio koncerte, ali ja kune nisam vidio. Nekad bi nam naknada bila 500, 700, 1.000 eura... On je to smanjio, a ni to nije plaćao", dodao je.

Također je rekao da niko od osnivača benda zapravo nije vlasnik autorskog prava na ime sastava osnovanog 1985. godine.

"Štaviše, doznali smo da je neki kafić nazvan Crvena jabuka 1985. godine, baš kad smo mi počeli pa nismo mogli ni tvrtku tako nazvati. Žera je do prije sedam godina bio vlasnik pečata, ali taj je pečat istekao. Zapravo, eto, niko nije vlasnik imena benda", naveo je.

Cunje je preuzeo menadžment benda od 2000. do 2010. godine kako bi pokušao staviti stvari pod kontrolu.

"Pokušao sam kontrolisati poslovanje i sve što se događa. Tad je Žera odlučio da će marketinška agencija njegove supruge preuzeti poslovanje, s čime su se drugi članovi benda u dobroj vjeri složili", kazao je.

Jutarnji list navodi da je ovo rezultiralo sa nekoliko sudskih tužbi. Postupci se vode na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, neki su navodno presuđeni u korist članova koji su "besplatno" svirali, no zbog žalbi su neki od njih završili na Županijskom sudu.

"Žera je naginjao takozvanim lakim notama, a mi kao bend nikad nismo bili takvi. Želimo se vratiti pjesmama koje su obilježile Jabuku. S druge strane, on nema nijednu svoju pjesmu. Nema nikakvih autorskih prava, tako da bez problema možemo izvoditi svoje pjesme. Arslanagić nam je dao punu podršku. Nemamo ništa protiv ni da Žerina Crvena jabuka radi koncerte, odrađuje nastupe, ali nam je drago što ćemo imati pjevača koji ne mrmlja, nego pjeva", rekao je.

Novi bend, kojeg je osnovao u Torontu, zove se Cunja i Crvena jabuka. Već imaju nekoliko dogovorenih koncerata.

"Oktobar i novembar ove godine su rezervisani za nastupe u Kanadi, u Calgaryju, Edmontonu, Vancouveru, Montrealu te nekoliko američkih gradova za koje čekamo potvrde. Turneja po BiH, Srbiji i Hrvatskoj je planirana za početak iduće godine, ali nije isključeno da se dogodi i neki raniji nastup", ispričao je.