Koncert na Skenderiji
90

Bruce Dickinson po izlasku pred sarajevsku publiku izazvao euforiju

N. O.
Koncert Brucea Dickinsona u dvorani Mirza Delibašić (Foto: D. S./Klix.ba)
Koncert Brucea Dickinsona u dvorani Mirza Delibašić (Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras se u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu održava koncert legendarnog Brucea Dickinsona, a frontmen Iron Maidena odmah po izlasku na binu izazvao je euforiju kod sarajevske publike.

Snimak s nastupa u sarajevskoj dvorani prikazuje oduševljenje publike po izlasku legendarnog frontmena Iron Maidena.

Početak spektakularnog nastupa bio je zakazan za 20 sati, a na njemu pored Dickinsona nastupaju 74 člana Zagrebačke filharmonije te četiri sjajna muzičara svjetskog kalibra John O'Hara na klavijaturama (Jethro Tull), Tanya O'Callaghan na basu (Whitesnake), Kaitner Z. Doka na gitari (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey) i Bernhard Welz na bubnjevima (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey).

Ovaj muzički projekt nosi naziv "Jon Lord’s Concerto For Group And Orchestra". Jednim dijelom je repertoar grupe Deep Purple, a drugim dijelom Jon Lorda, čuvenog osnivača i klavijaturiste ovog kultnog benda.

Dickinson i dirigent Paul Mann bili su bliski prijatelji i saradnici pokojnog kompozitora i klavijaturiste Deep Purplea. Upravo su oni došli na ideju da se izvođenjem ovog jedinstvenog klasičnog djela oda počast jednom od najvećih muzičkih inovatora prošlog stoljeća, sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe.

Osim u Sarajevu u sklopu nadolazeće turneje sastav će nastupiti i 24.marta u Zagrebu u dvorani Dražen Petrović i 25.marta u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Omiljeni muzičar se pred sarajevsku publiku vraća nakon 29 godina, a 2019. godine proglašen je i počasnim građaninom Sarajeva zarad njegove hrabrosti da nastupi 1994. godine.

O velikom ratnom koncertu koji je održan 1994. godine u Sarajevu snimljen je dokumentarni film "Scream for me Sarajevo". Film je publici predstavljen 2019. godine, a krajem 2020. prikazan je u udarnom terminu BBC televizije u Velikoj Britaniji.