Saznaje Klix.ba
18

Bruce Dickinson neće prisustvovati dodjeli nagrada Počasni građanin Sarajeva

Piše: E. Lj.
Frontmen grupe Iron Maiden Bruce Dickinson neće prisustvovati dodjeli nagrada Počasni građanin Sarajeva, koja će biti održana 25. novembra, ali u glavni grad BiH stiže 6. aprila.

Kako saznajemo, Bruce Dickinson zbog neodgodivih obaveza 25. novembra neće doći u Sarajevo, no bit će tu na Dan grada Sarajeva. U njegovom rasporedu za narednu godinu već je dogovoreno 80 posto termina.

Podsjećamo, Udruženje umjetnika Concept Media predložilo je ovog engleskog pjevača za nagradu, a Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli ovog počasnog priznanja Bruceu Dickinsonu.

"Mi smo početkom mjeseca obavijestili Dickinsona da je postao počasni građanin Sarajeva i veoma se obradovao", rekao nam je Adnan Čuhara, producent filma "Scream For Me Sarajevo".

Dickinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u opkoljenom Sarajevu. Bruce je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama. Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso". Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

O koncertu Iron Maidena u opkoljenom Sarajevu snimljen je dokumentarni film "Scream for me Sarajevo" koji predstavlja najznačajniji dokumentarac o opsadi Sarajeva.