Britanski umjetnici pozivaju BBC da bojkotuje ovogodišnju Euroviziju u Izraelu

Klix.ba
29.1.2019. u 20:43
131
63
Britanski umjetnici pozivaju BBC da bojkotuje ovogodišnju Euroviziju u Izraelu
131
Britanski umjetnici pozivaju BBC da bojkotuje ovogodišnju Euroviziju u Izraelu Foto: EPA-EFE
Jedan od najvećih televizijskih emitera u svijetu, BBC, namjerava prikazivati ovogodišnju Euroviziju koja će biti održana u maju u Izraelu, što su osudili britanski umjetnici.
Naime, Evropska radiodifuzna unija je, umjesto Jerusalema, izabrala Tel Aviv kao mjesto održavanja ovogodišnje Eurovizije.

Vlada Izraela prvobitno je željela da se takmičenje održi u Jerusalemu, ali nakon kontroverznog američkog priznanja Jerusalema kao samo prijestolnice Izraela, vlada je odustala od toga.

Britanske ličnosti iz svijeta kulture, među kojima su Vivienne Westwood, Peter Gabriel i Mike Leigh, potpisale su pismo kojim pozivaju BBC da otkaže izvještavanje o ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije.

Pismo, objavljeno u Guardianu, kritizira Izrael zbog okupacije palestinskih teritorija.

"Evrovizija može biti lagana zabava, ali nije izuzeta od ljudskih prava. Ne možemo ignorisati sistematsko kršenje palestinskih ljudskih prava u Izraelu. BBC je vezan svojom poveljom da 'zagovara slobodu izražavanja'. Ona bi trebala djelovati na svojim principima i tražiti da se Eurovizija premjesti u zemlju u kojoj se ne čine zločini protiv te slobode", navodi se u pismu.

Pismo je stiglo u vrijeme kada se Velika Britanija priprema da odabere svoju pjesmu za evropsko takmičenje putem javnog glasanja na emisiji "You Decide" koja će se emitirati 8. februara na BBC-u.

"Za svakog savjesnog umjetnika, ovo je sumnjiva čast. Oni i BBC bi trebali uzeti u obzir da emisija 'You Decide' nije načelo koje se odnosi na Palestince koji ne mogu odlučiti da uklone izraelsku vojnu okupaciju i žive bez apartheida", navodi se u pismu.

Podsjećamo, u septembru prošle godine umjetnici širom Evrope pozvali su na bojkot Eurovizije u Izraelu.

Čitavu priču oko poziva na bojkot započeo je eurovizijski pobjednik iz 1994., Charlie McGettigan, koji je u otvorenom pismu Guardianu napisao: "Dok Palestinici ne budu u mogućnosti uživati u slobodi, pravdi i temeljnim ljudskim pravima, ne bi se smjeli ponašati kao da je sve normalno sa zemljom koja im uskraćuje njihova temeljna prava."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: