Kritikuju Izrael
131

Britanski umjetnici pozivaju BBC da bojkotuje ovogodišnju Euroviziju u Izraelu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedan od najvećih televizijskih emitera u svijetu, BBC, namjerava prikazivati ovogodišnju Euroviziju koja će biti održana u maju u Izraelu, što su osudili britanski umjetnici.

Naime, Evropska radiodifuzna unija je, umjesto Jerusalema, izabrala Tel Aviv kao mjesto održavanja ovogodišnje Eurovizije.

Vlada Izraela prvobitno je željela da se takmičenje održi u Jerusalemu, ali nakon kontroverznog američkog priznanja Jerusalema kao samo prijestolnice Izraela, vlada je odustala od toga.

Britanske ličnosti iz svijeta kulture, među kojima su Vivienne Westwood, Peter Gabriel i Mike Leigh, potpisale su pismo kojim pozivaju BBC da otkaže izvještavanje o ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije.

Pismo, objavljeno u Guardianu, kritizira Izrael zbog okupacije palestinskih teritorija.

"Evrovizija može biti lagana zabava, ali nije izuzeta od ljudskih prava. Ne možemo ignorisati sistematsko kršenje palestinskih ljudskih prava u Izraelu. BBC je vezan svojom poveljom da 'zagovara slobodu izražavanja'. Ona bi trebala djelovati na svojim principima i tražiti da se Eurovizija premjesti u zemlju u kojoj se ne čine zločini protiv te slobode", navodi se u pismu.

Pismo je stiglo u vrijeme kada se Velika Britanija priprema da odabere svoju pjesmu za evropsko takmičenje putem javnog glasanja na emisiji "You Decide" koja će se emitirati 8. februara na BBC-u.

"Za svakog savjesnog umjetnika, ovo je sumnjiva čast. Oni i BBC bi trebali uzeti u obzir da emisija 'You Decide' nije načelo koje se odnosi na Palestince koji ne mogu odlučiti da uklone izraelsku vojnu okupaciju i žive bez apartheida", navodi se u pismu.

Podsjećamo, u septembru prošle godine umjetnici širom Evrope pozvali su na bojkot Eurovizije u Izraelu.

Čitavu priču oko poziva na bojkot započeo je eurovizijski pobjednik iz 1994., Charlie McGettigan, koji je u otvorenom pismu Guardianu napisao: "Dok Palestinici ne budu u mogućnosti uživati u slobodi, pravdi i temeljnim ljudskim pravima, ne bi se smjeli ponašati kao da je sve normalno sa zemljom koja im uskraćuje njihova temeljna prava."